Na co byste u psů měli dávat pozor

Problémy s paranálními váčky má dle statistik 2-3% psů
 

Jezdí váš mazlíček po zadku, často se kouše u konečníku? Pak by se mohlo jednat o přeplněné paranální váčky…

„Psi s přeplněnými s paranálními váčky (často se požívá výraz "anální" váčky) se často vykusují v oblasti konečníku a kořene ocasu. Někdy tzv. sáňkují – jezdí po zadku. Pokud si těchto prvotních příznaků nevšimneme, může dojít k prasknutí přeplněného váčku a krvácení v okolí konečníku doprovázeného výraznou bolestivostí v této krajině,“ vysvětluje MVDr. Veronika Grollová.

Co s tím?

Pokud jsou váčky pouze přeplněné, provádí se jejich vyprázdnění stlačením váčku ukazováčkem a palcem, důkladnějšího vyprázdnění dosáhneme zavedením ukazováčku do rekta. Tuto práci doporučuji přenechat veterináři, aby nedošlo k poranění. „V případě zánětů je třeba postupovat komplexněji. Někdy je zapotřebí postižené váčky vypláchnout dezinfekčními roztoky a lokálně aplikovat masti a emulze s léčivy. V případě rozsáhlých zánětů a píštělí je nutné nasadit celkově antibiotiky. Chirurgické odstranění váčků se provádí pouze v ojedinělých případech výrazných chronických zánětů, protože při zákroku mohou být poškozeny anální svěrače,“ vysvětluje Grollová.

Problémy s váčky mohou mít i kočky

„Paranální váčky mají nejen psi, ale i kočky a další šelmy. Problémy s nimi má dle literatury 2-3 %. Podle vlastních pozorování bych ta procenta trochu navýšila,“ říká MVDr. Veronika Grollová.

Jak přeplněné váčky vznikají

Váčky se spontánně vyprazdňují při defekaci. Pokud k tomu nedochází, může nastat jejich přeplnění. Je to například při déle trvajících průjmovitých onemocněních, při zúžení vývodů váčků – v důsledku předchozího zánětu. Ale i při nadměrné tvorbě mazu ve váčcích.

Problém se může objevit znovu

U psů se přeplnění paranálních váčků může opakovat. Proto je nutné u postižených jedinců provádět manuální vyprazdňování v pravidelných intervalech. Doporučuje se nejméně jednou za půl roku nebo při prvních příznacích přeplnění.

 

Klíčová slova:
pes