6 nejčastějších problémů s kojením

Pro miminko je vždy nejlepší mateřské mléko
 

I když je kojení přirozenou záležitostí, mnohdy se neobejde bez nejrůznějších trápení. Která to jsou a jak se s nimi vypořádat?

Bolestivé bradavky

Nejčastější problém po porodu. Většinou si během pár dní bradavky na zátěž z kojení zvyknou a přestanou bolet. Pokud se tak nestane je opět nutná konzultace s laktační poradkyní či lékařem. Hlavně v případě trhlinek, krvácení, otoků.

Bolest prsou
 Často narušuje kojení. Jeden z nejčastějších důvodů, proč ženy přestávají kojit. Pocit plnosti přichází již pár dní po porodu (do třech dnů), po srovnání laktace pocit opadá. Pokud plnost prsou přetrvává, je nutné odstříkávat mléko, aby nevznikl zánět v prsu.

Mohlo by vás zajímat: 5 výhod pro mámy po třicítce
Vpáčené bradavky
 Pokud máte podezření na vpáčené bradavky, je dobré si je nechat zkontrolovat od laktační poradkyně nebo od svého gynekologa. Při včasném posouzení je možné nosit v těhotenství formovače bradavek. Po porodu je důležité věnovat jim pozornost při kojení
Zánět v prsu
 Je zánět mléčné žlázy. Vzniká při nevyprázdnění mléka z prsou. Příznaky je tělesná teplota kolem 38°C, bolest prsou, zarudnutí, tvrdé ostrůvky v prsou. Při těchto příznacích dítě nechce sát, jak potřebuje, aby se prs uvolnil. Je možné použít i odsávačku (pouze do úlevy), masírujte prso od hrudníku k bradavce krouživými pohyby. Odpočívejte. Mezi kojením prsa chlaďte. Mezi babské rady patří namazat si tvaroh na prso. Pokud příznaky nevymizí a přidají se teploty a zarudnutí, informujte o svém stavu lékaře. Pravděpodobně bude nutné nasadit na léčbu antibiotika.

Čtěte: Zkušenosti maminek z porodnic
Malé množství mléka
Při nedostatečné tvorbě mléka je nutné pít. Náš organismu potřebuje běžně k fungování minimálně 2 litry tekutin denně, a to co vypijete nad rámec je k tvorbě mléka. Nejlépe je pít nad 2,5 litru tekutin denně. Přikládání k prsu, miminko si většinou určuje samo frekvenci kojení, ale určitě by nemělo poklesnout třeba na 3x denně, tím by si vaše tělo myslelo, že není potřeba tvořit tolik mléka. Pro zvýšenou tvoru mléka bych doporučovala přikládat k prsu klidně po 1,5 – 2 hodinách, eventuálně  použít pro stimulaci odsávačku. Další rada na zvýšení tvorbu mléka je homeopatie, výborné zkušenosti jsou s ricinus comminis 5CH. Dále jsou dobré kojící čaje se směsí bylinek pro tvorbu mléka či slepičí vývar.
Nadbytek mléka
 Odstříkávejte pouze do úlevy, aby se produkce mléka nezvyšovala. Pokud budete mít opravdu mnoho mléka. Jiná miminka, hlavně nedonošená, potřebují mateřské mléko. V Podolí existuje mléčná banka, kde mléka vykupují.

Připravila Bc. Jana Kerlesová, Babyporadna