Svobodná psychiatrie se představuje na Designbloku

Mluvčí Fokusu Eva Čižinská u klecového lůžka
Zobrazit fotogalerii (6)
 

Expozice Fokus Praha ukazuje humánní formy péče o duševní zdraví, ale je možné si vyzkoušet i temnou stránku psychiatrie jako svěrací kazajku či klecové lůžko.  

Na Designbloku v Průmyslovém paláci se mezi výtvarníky mimořádně představuje i psychosociální organizace Fokus, protože tématem letošního ročníku je Svoboda.

Mýty a skutečnost

Každý čtvrtý člověk zažije ve svém životě duševní krizi. Fokus chce ukázat na předsudky a mýty, které ve společnosti o duševních nemocech kolují.  V rámci doprovodného programu se mohou návštěvníci podělit o názory lidí se zkušeností s duševním onemocněním. 

 20 až 25% všech lidí zažije duševní onemocnění. Pouze 0,01% se dopustí násilného činu pod vlivem bludů nebo halucinací. Je tedy zjevně mýtus, že by duševně nemocní byli agresivnější než zbytek populace.

Model humánní péče

Na expozici Fokusu je také promítán film o osobnosti jménem Franco Basaglia, který měl odvahu zrušit v italském Terstu tamější blázinec v roce 1980. "Ústav pro choromyslné není ničím víc než jen místem kde identitu a osobnost pacient ztrácí navždy a kde se stává pouhým objektem nemoci a přemětem internace," řekl Franco Basaglia již v roce 1964. Poté co se stal ředitelem léčebny ji osm let zavíral. Z bývalého blázince se stal vzor psychiatrické péče pro celou Evropu. Jsou tam komunitní byty či družstva zaměstnávající duševně nemocné. Bývala to přitom velká léčebna podobná našim Bohnicím. 

Autor článku ve svěrací kazajce.

Reforma přichází pomalu

"Reforma se děje i neděje. Nemá politickou podporu a proces často zamrzá. Nyní začínají být centra duševního zdraví partnerem léčeben," říká mluvčí Fokusu Eva Čižinská. Vzorové centrum duševního zdraví má být v listopadu otevřeno v Dolákově ulici na Praze 8.   

Velkokapacitní léčebny

Nevládní organizace jako Fokus nebo Česká asociace pro duševní zdraví kritizují současný systém, kde jsou lidé léčeni ve velkém, někdy i na patnácti lůžkových pokojích. Upozorňují, že od tohoto modelu se začalo na západě upouštět již 60. letech minulého století. V nesvodobodě se totiž nelze uzdravit.

Máte zkušenost s duševním onemocněním?

Ano, již jsem se vyléčil
10% (1 hlas)
Ano a dosud se léčím
70% (7 hlasů)
Ne, zatím jsem zdráv
20% (2 hlasy)
Celkem hlasů: 10
Klíčová slova: