Listopad ve slánském muzeu

Muzeum najdete na Masarykově náměstí 159
 

Co plánuje Vlastivědné muzeum ve Slaném na listopad 2015? Kromě dvou výstav můžete navštívit jazzový festival nebo představení dětské knihy o vodníku Kleofáši.

Výstava Ludvík Kuba a Slaný

  • 15. října - 30. listopadu můžete v galerii muzea vidět výstavu malíře Ludvíka Kuby.
Malíř poprvé navštívil Slaný v roce 1933. S městem ho pojilo přátelství s členy výtvarné skupiny „Trhlina“ Josefem a Karlem Čížky a Josefem Kyliesem. Slaný poprvé navštívil ve svých sedmdesáti letech, ale od té doby se sem rád vracel a malebná městská zákoutí se stala námětem několika obrazů. Výstava je doplněna o díla ze soukromých sbírek a čtyři obrazy z Galerie Města Březnice.

Ludvík Kuba a Slaný (výstava)

15.10.2015 - 16:0030.11.2015 - 19:00

Slaný - Co dalšího připravuje Vlastivědné muzeum ve Slaném na listopad 2015?Více o akci

Přednáška: Život Pod lesem

  • V malé galerii muzea ve středu 11. listopadu v 17 hodin proběhne doprovodná přednáška Mgr. Miroslava Černého k výstavě Pahorkatina Džbán.
Mgr. Miroslav Černý působí v Archeologickém skanzenu Březno při oblastním muzeu v Lounech. Je autorem výstavy o rozsáhlém přírodním parku Džbán (nebo též Podlesí), která byla otevřena 21. října a potrvá do 21. listopadu. Přednáška bude zaměřena na lidovou architekturu Džbánska, jejích dokumentátorech a život obyvatel této oblasti.

Pahorkatina Džbán (putovní výstava)

21.10.2015 - 09:0021.11.2015 - 19:00

Slaný - Co dalšího připravuje Vlastivědné muzeum ve Slaném na listopad 2015?Více o akci

 

49. ročník Slánských jazzových dnů

  • Slánské Jazzové dny proběhnou od 20. - 22. listopadu. Závěrečný koncert proběhne v neděli od 14,30 hodin se v Kapli Zasnoubení Panny Marie uskuteční závěrečný koncert, kde vystoupí jazzový kvartet Marta Kloučková Jazz Project.
Hlavním pořadatelem Slánských jazzových dnů je tradičně Jazz Club Slaný, který s muzeem připravil pro malé milovníky jazzu výtvarnou soutěž. Výstavka nejlepších dětských prací bude vystavena od 6. do 20. listopadu v malé galerii muzea.

 

Podzimní koncert v kapli Zasnoubení Panny Marie

  • V pátek 27. listopadu v 19 hodin proběhne v muzejní kapli vzpomínkový koncert na prof. Otakara Martinovského, významného slánského hudebníka, vysokoškolského pedagoga a klavírního virtuosa.
Programem koncertu je Trio Es dur Wolfganga Amadea Mozarta, Smyčcový kvartet F dur Antonína Dvořáka a Smyčcový kvartet č. 2 Ivany Loudové. Vystoupí Hana Nicodová (klavír), Otakar Martinovský, ml. (klarinet) a Smyčcové kvarteto FAMA Q, zastoupené umělci Davidem Danelem, Romanem Hradičkou (oba na housle), Ondřejem Martinovským (viola) a Balászem Adorjánem (violoncello).


Představení dětské knihy: Když vodník Kleofáš žil na Slánsku

  • Ve středu 25. listopadu v 17 hodin bude v malé galerii muzea představena dětská kniha Když vodník Kleofáš žil na Slánsku.
Knížka je určena především dětem. Vypráví příběhy vodníka, který se pohybuje na Slánsku v době obrozeneckého 19. století.. Děj knihy je zasazen do dobových reálií. Autorkou knihy je známá česká spisovatelka PhDr. Zora Dvořáková (předsedkyně redakční rady Slánského obzoru a členka výboru Klubu Milady Horákové).