Povídka Dagmar Šimkové: Hračky pro mazlíčky

Příjemně unaveni po hraní...
 

S heslem kdo si hraje, nezlobí, se s vámi chci podělit o své letité zkušenosti právě s hracími pomůckami.

Samozřejmě, že nejpoutavější hračka je pískací gumový panáček. Ale většina našich čtyřnohých nezbedníků hračku za 70 Kč do hodiny prokousne. Při počtu mých chlupatých kamarádů by mě pak provoz této nejoblíbenější hračky stál zhruba 700 Kč denně!! No a to sami uznáte, že je nereálné…

Vyrobeno doma

Tak jsem tuto hračku geniálně finančně obelstila. Ponechala jsem si několik pískátek z rozkousaných hraček, zakoupila v lékárně krabici chirurgických rukavic za pakatel, nafoukla je a milé pískátko vložila do svázaného konce. A od té doby se u nás vesele píská celý den i noc! Dalším mým osvědčeným vynálezem je bublifuk. Máte neposedné kotě a už vás nebaví s ním pobíhat sem a tam?Jednoduché! Stoupnete si na vyvýšené místo, v klidu stojíte, pouštíte bubliny a vaše zvířátko pobíhá a hopsá až se řádně unaví.

A ještě si užijete legrace, zvláště, když se do hry zapojí i děti. Nuda se dá též zahnat s houbičkou na nádobí, kterou provléknete gumu a to celé někam přivážete. Opět nenákladné, bezpečné a účinné. Místo klacíku pak házím svým svěřencům celou mrkev. Nemají pak v tlamičkách třísky a formou hry jsou zdraví, protože svůj oblíbený aport nakonec sní.

Levná, praktická a účinná zábava

Pokud pak nejsem doma, nenechám zvířátkům žvýkat zakázané předměty, ale dám jim sušenou buvolí kůži. Dnes je na trhu takový výběr všech tvarů a velikostí, že vyhoví každému. A i mému dlouhosrstému ovčákovi, který do hodiny rozebere koženou kabelku na prvočinitele vydrží ta největší buvolí kost celé odpoledne. A další výhodou těchto žvýkacích kůží je, že se dají žužlat na koberci či sedačce a interiér to přežije bez poskvrnky. Výborným aportem jsou pet lahve, protože při hrách s nimi dochází též k jejich zplacatění a nemusíte na ně extra šlapat. Další, všemi oblíbený předmět jsou šišky. Nevím proč zrovna šišky, jestli si zvířátka uvědomí, kde žili jejich předci, ale šišky mají prostě magickou moc a například mí zvídaví zlobiví trpaslíčci (tedy fretičky ) místo, aby se po vypuštění rozprchli po všech koutech bytu a páchali tam nepřístojnosti, vydrží křepčit kolem několika šišek a tančí kruhové šiščí tance třeba hodinu.

Lepší než hračka je řádná výživa

Hraní sbližuje nejen děti s rodiči, ale i člověka se zvířetem a tak vzniká silná vazba. A navíc si člověk báječně odpočine! A proč tak zdůrazňuji otázku peněz ušetřených na hračkách? Protože mám názor, že důležitější je výživa a zdraví. Takže pokud chci investovat, tak největší podíl musí mít kvalitní strava a zvěrolékař. Kupte radši hovězí zadní a kuře, nežli kus gumy plastu a plyše. Sice to píská, ale vitamíny v tom nenajdete. A tou šiškou svého miláčka potěšíte daleko víc…

Klíčová slova: