Nová cyklotrasa nad Neratovicemi

Nová cyklotrasa vede středem obce Čečelice
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Na celorepublikovou síť cyklotras byla v říjnu připojena obec Čečelice. Dostanete se odsud do Pojizeří i na Kokořínsko.

Nová cyklotrasa

Z iniciativy zastupitelstva obce Čečelice vznikla nová trasa č. 8241, která je oficiálně od pátku
23. října 2015 napojena na celorepublikovou síť cyklotras. Proč?

Nedaleko v Liblicích se totiž nacházela cyklotrasa č. 141, která tu končila. Cyklisté si stěžovali Klubu českých turistů, že se nedalo kam pokračovat. Proto stávající cyklotrasa prodloužena polní cestou „V Sadovkách“ do Čečelic a pokračuje na Košátecký les, kde se napojí na trasu
č. 8162.

V katastru Čečelic nebyla žádná cyklostezka ani cyklotrasa. Cyklisté zejména ve směru Byšice – Konětopy a Všetaty – Konětopy museli využívat silnici II/244 a III/24244 a pohybovat se v automobilovém provozu. Stav silnice II/244 jeden nevyhovující až havarijní, cyklistika je zde proto riziková.

Přes Čečelice se dostanete do krásných lokací, záleží, který směr si vyberete:

  • západním směrem přes polní cestu "V sadovkách" směrem do Liblic, kde začíná trasa č. 141, dojedete na Kokořínsko
  • Východním směrem projedete přes Košátecký les.. Trasa č. 8241 končí "U Beranovy rokle". Odsud se můžete napojit na návazné cyklotrasy směřující do Pojizeří a Polabí.

Nová inline dráha?

Čečeličtí mají ještě jeden záměr. Mezi obcí Všetaty a Čečelicemi by měla vzniknout plnohodnotná stezka nejen pro kolaře, ale také inline bruslaře, a to na trase historické „Všetatské pěšiny“ pod topoly, která odpradávna spojovala obě obce. Tato úprava by měla vyjít na necelých 900 tisíc korun. (viz fotogalerie)

Jaký je současný stav? "Pěšina je nyní rozorána a nelze ji využít ani pro pěší chůzi. Plánem obce je obnovit Všetatskou pěšinu nejprve pro pěší a treková kola, posléze, s využitím vhodné dotace, vybudování plnohodnotné asfaltové cyklostezky. Pěší a cyklisté již nebudou muset do Všetat po rizikové silnici II/244, které chybí krajnice a jejíž stav je havarijní," popisuje místostarosta Čečelic Libor Kurzweil s tím, že obec v současné době usiluje o dotaci.

Tady by měla za necelých 900 tisíc korun vzniknout stezka pro bruslaře i cyklisty
Zobrazit fotogalerii (6)
1,3 km dlouhá topolová alej je významným krajinným prvkem mezi obcemi Čečelice a Všetaty. Tvoří historickou spojnici pro pěší mezi těmito dvěma, úzce na sobě závislými obcemi. Topolová alej je již neúplná. Čečeličtí usilují o obnovení do původní podoby, zřízení cesty pro pěší a cyklisty a obnovení krajinného rázu…