Starému velvarskému kinu se blýská na lepší časy

Takovou návštěvnost velvarské kino nezažilo již spoustu let! Na Sedmero krkavců dorazilo 150 lidí.Celkem se v kině vystřídalo cca 350 návštěvníků.
 

Dětský filmový festival Oty Hofmana, který proběhl ve Velvarech, dal příležitost diskuzi nad budoucností opuštěného kina.

Velvarské kino: po letech zas narváno!

Od pátku 16. do neděle 18. října se ve Velvarech konaly ozvěny ostrovského festivalu Oty Hofmana zaměřeného na filmovou a televizní tvorbu pro děti.

Kino i s pohoštěním

Začalo to v pátek ve sklepení panské hospody, které svou atmosférou bylo jako stvořené pro projekci dvou tajemných pohádek. Podával se svařák a sychravému počasí navzdory bylo v podzemí vcelku útulno.

V sobotu ráno pak ožilo velvarské kino, do něhož až do neděle proudili diváci s dekami a polštářky, v teplých bundách a čepicích. Nálada ale rozhodně nebyla mrazivá, protože se pouštěly pohádky. Na tu nejnovější: Sedmero krkavců od režisérky Alice Nellis, bylo dokonce skoro plno.

Šatnu kina provoněly vafle, popkorn a sušenky, diváci se mohli zahřát kakaem, kávou či svařeným vínem.

Kino bylo uvedeno do provozu roku 1924, tedy před 91 lety. Má svoji vlastní budovu.
Zobrazit fotogalerii (4)

Staré kino přivábilo zvědavce i nostalgiky

Hlavní část návštěvníků tvořily děti, ale přišli i ti starší. Někteří proto, aby oživili vzpomínky na okamžiky strávené v této krásné budově, jiní ze zvědavosti, protože tu nikdy nebyli. Dorazilo i hodně přespolních, kteří se nechali zlákat netypickou atmosférou starého kina, v době multikin a 3D projekcí již velmi vzácnou.

V přestávkách mezi filmy se tedy hodně povídalo. Nejen o minulosti, ale hlavně o tom, jak by kino mohlo znovu ožít, k čemu by mělo sloužit a jak toho dosáhnout. Kino se tak aspoň na chvíli měnilo v sál pro promítání, divadla, přednášky, plesy, taneční a hudební vystoupení…, v místo s moderním zázemím ale tradiční atmosférou, které by svým zajímavým pojetím lákalo k návštěvě lidi zdaleka.

Mohlo by vás zajímat: Listopad ve středočeských muzeích

Jak si splnit sen?

Ozvěny festivalu Oty Hofmana se vydařily. Díky všem, kdo pomohli, ať již pomocnou rukou při úklidu, přípravě, propagaci či občerstvení, díky těm, kdo festival podpořili svou návštěvou a riskovali rýmu. Hlavní díky pak patří všem, kdo se zajímají a budou zajímat o budoucnost velvarského kina.

Město začne pracovat na přípravě studie možné opravy budovy, aby se pohádkové představy promítnuté na festivalu, který nese jméno otce pana Tau, začaly pomalu zhmotňovat. Třeba najdeme i tu správnou buřinku, která by nám pomohla tento sen vykouzlit!

 

autor: Mgr. Radim Wolák, starosta města Velvary, redakčně upraveno

článek vznikl pro velvarský zpravodaj

 

Nejbližší akce ve Velvarech

Na střeše Skalistých hor

30.10.2015 - 20:00

Velvary - Cestovatelský večer v Městském muzeum Velvary. Skalisté hory nabraly na obdivuhodné rozmanitosti pod vlivem geologického vývoje, rozdílného klimatu a dalších faktorů. Nejvyšší hory Skalistých hor se nachází v Coloradu, kde Renata Collard žije již 12 let. Výběr jejích fotografií představuje nejen...
Více o akci