Roztocká výstava vás zavede sto let zpátky

Výstavu můžete navštívit do 27. března 2016
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Výstava „Maurice PELLÉ – Zdenka BRAUNEROVÁ – cesty osudů mezi Čechami a Francií“ v Roztokách u Prahy trvá až do března 2016.

Nová výstava představuje česko-francouzské vztahy v období kolem první světové války na pozadí osudů dvou lidí, konkrétně francouzského generála Maurice Pellého a české umělkyně Zdenky Braunerové.

Výstava byla zahájena v pátek 23. října, skončí 27. března. Prohlédnout si ji můžete od středy do neděle 10–18 h v prostorách Galerie / Kabinetu Středočeského muzea v Roztokách u Prahy.

O výstavě
Dva protagonisté: Francouzský generál, diplomat a česká umělkyně - dvě zdánlivě rozdílné osobnosti, které spojuje podobný původ, kultivovaný intelekt a rozhled, široké spektrum zájmů, ryzí vlastenectví a oddanost idejím.
Jejich cesty se ubíraly ke stejným cílům, aby se na sklonku života setkaly.

Rozdílní lidé mohou spoustu společného

Co na výstavě v Roztokách uvidíte? „Jednotlivé panely porovnávají rodinné zázemí a životopis protagonistů, názor na svět a kariéru, jejich oboustranný obdiv i obdiv jednoho k zemi toho druhého. Ilustruje i rozvoj dvou evropských velkoměst, Prahy a Paříže, a také milostné vzplanutí generála Pellého k Jarmile,“ popsal středočeský radní Zdeněk Štefek.

Kutátorka výstavy Marcela Šášinková se o české výtvarnici a francouzském generálovi vyjádřila: „Zdenka Braunerová byla neuvěřitelně činorodá, nekonvenční a cílevědomá žena, která ve své době vůbec nebrala ohled na společenské konvence, zaběhnutý řád a zvyky. Naproti tomu Maurice Pellé, formovaný přísnou mravní výchovou v prostředí podněcujícím rozvoj chlapcova intelektu, disciplíny i uměleckých vloh. Výstava se pokusí divákovi zprostředkovat dosud vzácně publikovaná bílá místa, která jsou jejím životům společná.“ 

M. Pellé (1863 – 1924) byl francouzský generál
a diplomat. Stal se prvním náčelníkem štábu československé armády. Snažil se budovat kulturní vztahy mezi ČSR a Francií.

V roce 1921 si vzal Jarmilu, neteř výtvarnice Zdeňky Braunerové (1858 – 1934).

Na přípravě výstavy se podílela také Isabelle Monzini (Sandiford-Pellé). To je vnučka Maurice a Jarmily Pelléových, autorka edičních titulů věnovaných M. Pellému, pokračovatelka a propagátorka rodinných tradic.

 

Páteční vernisáž

Vernisáž si nenechalo ujít téměř 200 lidí. „Akci poctila svou účastí řada vzácných hostů v čele s Jeho Excelencí panem Jean-Pierrem Asvazadourianem, velvyslancem Francie v ČR. Do Roztok se dostavil též Náčelník generálního štábu Armády ČR - Generálporučík Ing. Josef Bečvář a plk. Mgr. Aleš Knížek, ředitel Vojenského historického ústavu. Samozřejmě nemohla chybět ani madam Isabella Monzini Sandiford Pellé, vnučka generála Pellého, která se na realizaci výstavy autorsky podílela," uvedla paní Marcela Uhlíková.

Z. Braunerová a M. Pellé: Cesty osudů mezi Čechami a Francií (výstava)

23.10.2015 - 17:0028.03.2016 - 17:00

Roztoky -