Máme prostor pro snění? Designblok dnes naposled

Móda na Designbloku 2015
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Obvykle nemáme rádi velké výstavy, spousty stánků a v nich tuny všelijakých výrobků. Designblok ale má prostor a šmrnc - a dnes je poslední den, kdy se ještě můžete na Výstaviště podívat. Své místo tu mají i výtvarníci a firmy ze středních Čech.

 

Jsou tu například: Blažek glass, Czech Deco Team (obě Poděbrady), Devoto (Libčice nad Vltavou), Brother and Duck (Praha 9), Hager Electro s.r.o. (Zdiby), Koupelny Ptáček (Jinočany). 

Tématem je svoboda

„Jako by už nebyl prostor pro snění a experiment a všechno bylo spojeno jen s ekonomickými zájmy. Svoboda je základním předpokladem fungování a rozvoje společnosti, alespoň takto ji vnímáme, a nás zajímalo, jak ji vnímají ostatní," řekl k poslání výstavy v holešovickém Průmyslovém paláci její kreativní ředitel Jiří Macek.

Móda na Designbloku 2015

Nadčasové módní výrobky upoutaly

Designblok 2015 stál za vidění

Především dámská část návštěvníků se často zastavila u prezentací šperků, nadčasových oděvů i užitkového designu, u zajímavých nábytkářských nápadů, které se – a to téměř všechny – zaměřily na tvorbu „nového ze starého“. A právě to vzbudilo velký zájem.

Nábytek na Designbloku 2015

Experimenty, které mají smysl

Experimentování s netradičními materiály – to je tu vidět prakticky na každém kroku. A je to zajímavé: nádoby z rostlinného odpadu, nábytkové doplňky třeba ze zpracovaného obalu kokosového ořechu, šperky z přírodní lávy nebo se semeny posvátného stromu Rudraksha.

Ekologické může snadno být ekonomické

Desítky designových výrobků vznikly i v rámci workshopu projektu 3xR v MeetFactory, který organizuje vzdělávací centrum TEREZA společně s IKEA ČR. Cílem je upozornit na zkracující se cyklus věcí od jejich vyrobení až po konec na skládkách či ve spalovnách. Letos se workshopu zúčastnilo 40 nadšenců, kteří si ze dvou kontejnerů plných poškozeného zboží z IKEA vybrali materiál a za pouhých šest dní vymysleli a vyrobili celkem 42 originálních produktů. Tyto výrobky budou vydraženy na aukci (9. 11. v MeetFactory) a její výnos bude použitý na environmentální vzdělávání dětí.

 

 

 

Klíčová slova: