Policie nabádá k opatrnosti v podzimním provozu

Ředitel dopravní policie Tomáš Lerch
 

Ředitel dopravních policistů Tomáš Lerch nám řekl o připravovaných preventivně bezpečnostních akcích a doporučil, na co si na silnici dávat pozor.

Varující čísla
Za říjen 2015 došlo na českých silnicích ke 43 úmrtím. Během letošního roku pak bylo 536 usmrcených.

Nebezpečnější období

"V nadcházejícím období se vlivem proměny počasí  prodlužuje brzdná dráha a je proto potřeba více udržovat bezpečnou vzdálenost. Teplotní změny komunikací po ránu a večer mají vliv na sjízdnost. Častěji jsou mlhy a nevyhovující stav osvětlení vozidla může být důvodem střetu," upozorňuje ředitel dopravních policistů Tomáš Lerch.

Nezapomeňte na zimní přezutí

Od 1. listopadu platí povinnost používat zimní pneumatiky, alespoň s disénem vzorku 4 milimetry. I mimo toto období samozřejmě platí povinnost mít kvalitní nesjetou pneumatiku. 

Opatrní musí být všichni

Je třeba dbát zvýšené pozornosti na chodce a cyklisty. Chodci by také měli dávat pozor a nevstupovat přímo před jedoucí vozidlo. Cyklistům se doporučuje používat helmy i když to není výslovně dáno zákonem. 

Reflexní vesty pro posádku

V rámci projektu "Vidíme se?" chce dopravní policie při kontrolách rozdat na třicet tisíc reflexních vest. Řidič má povinnost mít vestu v autě podle vyhlášky, rozdávané vesty tak budou určeny pro další členy posádky automobilů. Nejbližší preventivní bezpečnostní akce jsou plánovány na podzimní prázdniny a na Dušičky. Policisté doporučují před každou jízdou zkonrolovat funkčnost osvětlení a nezapomínat na nemrznoucí směsi do ostřikovačů.