Jak být nejlepším rodičem. Opravdu to vědí všemožní koučové?

Podobně jako v jedné reklamě: Když ho miluješ, není co řešit
 

Snad každá máma občas pátrá po tom, proč se její potomek chová tak či onak. Občas sáhne po vymoženosti jménem internet. Ten jí poradí, ať to nechá na odbornících…

Nepřísluší mi hodnotit práci koučů, kteří se vrhli na rady rodičům, jak mají vychovávat své děti. Nicméně se tomu při své úvaze na toto téma asi úplně nedokážu vyhnout. Snad mi „koučové rodičovství“ odpustí, když se zrovna netrefím do jejich vkusu.

Je to moderní                                               

To je myslím správné slovo pro nejrůznější rady moderních koučů (nejsou tím myšleny ani spoeciální pedagogové a dětští psycholové).Vědí naprosto přesně, jak na své dítě, aby se například v období vzdoru nevztekalo, nedělalo nepořádek, neohrožovalo zdraví své i druhých atd. Je to velmi podobné jako s trendem zdravé výživy. Patří to zkrátka k době. Asi tak jako dřív rákoska.

Vyvolají ve vás pocit nedostatečnosti

To je další prvek výchovy podle koučů, který mne praštil do očí. Musíte se nejdřív převychovat vy, abyste mohli správně vychovávat své děti. V tom případě by se s tím mělo začít o trochu dříve, než se staneme rodiči. Nebo ne?

Čtěte také: Co všechno mohou děti říct malováním

Je to inspirativní

Jistě se na jejich radách najdou i pozitiva. Něco opravdu funguje. Většinou jsou to léty prověřené metody, které nejdřív, než je pustili do světa, dlouho zkoumali psychologové. Nebo jsou to osvědčené tipy, které si mámy mezi sebou přirozeně předávají. Další šíření určitě není na škodu, když…

…v tom není byznys

Dnešní doba velí jasně: být zdravý, mladý, krásný, bohatý, chytrý – zkrátka dokonalý.  A o rodičích ta bezchybnost platí dvojnásob. Proč tedy neradit, jak na to? Právě tato cílová skupina utratí ráda své peníze, které mohla použít na rodinný výlet, za cenné rady, jak se stát profesionálním ahlavně tím nejdokonalejším rodičem. Ovšem, potřebují právě tohle naše děti?

Věřím, že mnozí rodiče hltají tyto poučky, řídí se jimi a jejich dítě jen kvete. Já však raději věřím svému mateřskému instinktu, který mne zatím nikdy nezklamal…

Co si myslíte o nejrůznějších moderních metodách výchovy, kteří předkládají koučové? Máte s nimi zkušenosti? Podělte se s námi.

Klíčová slova: