Den Středočeského kraje ve skautském duchu

Letošní Den Středočeského kraje na Mělníku proběhl v režii mělnických skautů, kteří slaví 95. výročí
Zobrazit fotogalerii (6)
 

Bratři a sestry z Mělníka si připravili v muzeu 28. října speciální skautský program, který přilákal spoustu lidí nejen z Mělnicka.

Během středečního svátku se do Regionálního muzea v Mělníku na Den Středoského kraje sjelo nejen spoustu lidí z Mělníka a okolí, ale dokonce sem zavítala i rodina z Jičína.

Oddíl Junáka na Mělníku si ve spolupráci s mělnickým muzeum připravil několik stanovišť, na kterých se plnily různé poznávací, dovednostní i znalostní úkoly.

Dospělí si připomněli skautské aktivity

Návštěvníci se dozvěděli, jak správně naplánovat výlety nebo jak se zorientovat ve městě nebo s jakými zvířaty a rostlinami se mohou potkat v přírodě.

Určovali světové strany za použití mapy a buzoly nebo si vyzkoušeli rozdělat oheň třením dřev nebo křesadlem.

Zatopit můžete i bez sirek!

Zaseknout sekyru na střední čáru špalku nebo zatlouct hřebík do polena, to byla pro mnohé výzva! Stejně jako vázání jednodušších či složitějších lodních uzlů.

Zašifrovaná veršovánka

K tomu všemu dostali ještě šifrovací lístky, ke kterým dostali na konci šifrovací klíč. Luštit zašifrované zprávy bavilo všechny bez ohledu na věk. V závěru si poskládali z jednotlivých písmenek veršovaný text. A kdo šifru vyluštil, dostal odměnu, kterou si vylosoval z muzejního kouzelného váčku.

Milým zpestřením všem návštěvníkům byl klasický stan s podsadou postavený v prostorech atria. Hlavně děti nadšeně zkoušely skautské stanování.

Historické kočárky a železnice

Kromě skautských aktivit lidé zaujala i další nabídka muzea. "Hlavně děvčátka si nenechala ujít prohlídku historických kočárků. Chlapci, i dospělí, se naopak obdivovali dlouhodobé výstavě železničních hraček s elektrifikovaným kolejištěm. Na své si přišli i milovníci vína nejen velkou nabídkou vín v muzejní kavárně, ale i prohlídkou gotických sklepů," uvedla paní Marounková z mělnického muzea.

 

Jen do neděle 1. listopadu si můžete prohlédnout tyto výstavy:

 

 

Klíčová slova: