Nepřátelé umění řádí v Dobřichovicích

Smutný pohled
Zobrazit fotogalerii (8)
 

Vandalové se letos zaměřili na Cestu mramoru z Dobřichovic do Karlíka. Neznámý výtržník zde tento týden zničil sochu, v létě se nezletilému mladíkovi nelíbila skulptura Teploměr.

V noci z úterý na středu 27.10.  zatím neznámý vandal poničil sochu Ostatek z roku 2011 od sochaře Michala Šarše. „Snad jen hloupý nápad vylézt na ni při návratu z hospody?" Komentují autoři Cesty mramoru: "Socha byla demontována a bude opravena.“

 

Socha Ostatek "PŘED" zdroj:www.symposium.fabian.cz
Socha Ostatek "PO", opravuje Petr Váňa; zdroj: Sochařské symposium Cesta mramoru

 

 

 

 

 

 

 

Dobřichovice se chlubí stavbou roku 2015

 

Komu se nelíbí sochy?

 

Není to poprvé, kdy se letos v Dobřichovicích demolovalo. V létě zničil nezletilý mladík sochu Teploměru od sochaře Petra Váni, která měla upomínat český teplotní rekord z roku 2012, a to 40,4 stupně Celsia. V září byla odhalena nová socha, o trochu robustnější. Náklady budou muset uhradit rodiče výtržníka.

Teploměr 40,4 rozkopal nezletilý mladík; zdroj: Sochařské symposium
Rozbitý Teploměr; zdroj: MÚ Dobřichovice

 

 

 

 

 

 

 

Zloději řádil v Černošicích a Dobřichovicích během jednoho dne

 

Myšlenka symposia je krásná

 

Prvním Mezinárodní sochařské symposium Cesta mramoru se konalo v roce 2003 v Dobřichovicích. Dalo vzniknout během šesti ročníků již 25 sochám, z toho většina z nich je umístěna podél cesty v krajině vedoucí z Dobřichovic do Karlíka dlouhé přesně jeden kilometr.  Myšlenkou Cesty mramoru je netradiční propojení dvou památek tohoto kraje, barokní sousoší kalvárie s románskou rotundu sv. Martina v Karlíku. Sochy kutají sochaři z celého světa z místního materiálu - sliveneckého mramoru.