Dolnobřežanští sobě: sbírka na sochu Alexandry Koláčkové

Dílo se v Dolních Břežanech představilo v rámci festivalu Sculpture line 2015
Zobrazit fotogalerii (6)
 

V rámci sochařského  festivalu Sculpture line 2015 byla na břežanském náměstí instalována velkoformátová plastika z glazované keramiky „Křeslo" výtvarnice Alexandry Koláčkové. 

Místní radnice by ráda ve veřejném prostoru sochu ponechala a vyhlásila proto veřejnou sbírku na zakoupení tohoto díla.

Kultivace prostoru

Festival Sculpture Line 2015 probíhal letošní léto v ulicích Prahy a jeho širším okolí. Festival představil přes dvacet instalací ve veřejném prostoru od 16 autorů z Česka i zahraničí. (www.sculptureline.cz)

„Vedení obce se dlouhodobě zabývá kultivací veřejného prostoru. Doposud jsme se především věnovali jeho fyzickému stavu a veřejné zeleni. Jsem velmi rád, že postupně dozrál čas i na projekty umělecké, protože umělci a jejich díla do veřejného prostoru patří. Nápad uspořádat veřejnou sbírku na zakoupení sochy ukáže, zda je naše komunita připravena společný veřejný prostor dále kultivovat. Kdyby se to povedlo, mohla by z toho být pěkná tradice,“ řekl Věslav Michalik, starosta obce Dolní Břežany.

Audiovizuální podpora

Studentka FAMU Amálie Kovářová, která v Dolních Břežanech bydlí přes 15 let, natočila pro účely sbírky video. “Odráží můj pohled na život v Dolních Břežanech, jedná se zhodnocení toho jak se Břežany za poslední roky vyvinuly a posunuly. Ráda bych tímto způsobem podpořila koupi sochy na náměstí, protože kultura je to, co dělá místa zajímavějšími a lepšími,“ sdělila Amálie Kovářová.

 

Více informací o veřejné sbírce, která probíhá od 26.9. do 31.10.2015 naleznete na webových stránkách obce Dolní Břežany www.dolnibrezany.cz.

 

 

 

 

Klíčová slova: