Vše souvisí se vším, aneb malé zamyšlení

Dušičky a Hallowwen ruku v ruce jsou tu
 

Nemusí být človíček sám – single, aby v tento podzimní čas propadl depresím, melancholii, obzvláště když se přidá choroba, neschopnost pracovat, věnovat se koníčkům. U single je to o to horší, že nemají možnost se vypovídat blízkému člověku.

 

Blíží se jeden ze svátků, kdy dochází u mnoha věřících i nevěřících k zamyšlení nejen nad smrtí - Dušičky.

 

Jak praví Wikipedie – „Oslava Dušiček se odvíjí od svátku Všech svatých. Svátek Všech svatých se slaví v dnech, kdy Keltové oslavovali konec roku, svátek Samhain, v noci z 31. října na 1. listopadu. Samhain byl Kelty vnímán také jako doba, kdy se stírá hranice mezi světem živých a mrtvých. Věřilo se, že se duše zesnulých v tento čas vracejí na zemský povrch, a živí mohou navštívit podsvětí. Může dojít k setkávání živých a mrtvých, světlem živí ukazují cestu mrtvým. Tradice v tento den zapalovat ohně a svíčky pochází od Keltů i Slovanů, kteří věřili, že oheň očišťuje a světlo pomáhá chránit před zlými a potměšilými duchy. Tradici svátku Samhain je svou podstatou a znaky nejvíce věrná oslava Halloween.“

 

Tolik historie

 

Jak se tedy vyhnout smutníčkovým stavům? Těžká otázka. Každý z nás má jiný recept. Někdo jde jen tak ven, bloumat a nabírat energii z přírody. Jiný upřednostní návštěvu výstavy, koncertu, divadla.

 

Pro ty co jsou sice single, ale mají u sebe malé ratolesti, se nabízejí například oslavy spojené spíše s průvodem strašidelných masek. I když jsou hlavně pro děti, rodič v masce je též vítaný. např.zámek Loučeň, kde se pořád něco děje nebo prohlídka zámku se Zombíky v Dětenicích.

A že se tam děly věci...

 

Pro dospělé je i jiná nabídka.  Zkuste třeba Zabijačkové hody ve Zduchovicích, nebo Dušičkový jarmark v Mělníku, a pro milovníky techniky se koná  zakončení sezóny ve skanzenu Solvayovy lomy.

Všechny akce se konají 31.10.2015.

 

Sluníčko by nám o víkendu mělo přát, tak si ho užívejme.