Podívejte se na netradiční závody a třeba se i pomazlete s vítězem

Namísto obvyklých šesti můžete na motolské dráze v jednom závodě spatřit až osmičku chrtů
 

Nejvyšší rychlost, kterou kdy vlastními silami člověk vyvinul, má dosavadní hodnotu 44,72 km/h. Ze závodní dráhy v pražském Greyhound Parku Motol by však držitel tohoto rekordu odcházel se sklopenou hlavou.

Na písčité trati motolské areny nesoutěží totiž lidé. Oválem se prožene až osmička greyhoundů (jedno z nejrychlejších psích plemen, v Čechách daleko známější jako angličtí chrti), kteří dosahují rychlosti až 70 km/h. Na čtyřnohé závodníky se přijďte podívat do pražského Greyhound Parku Motol už tuto sobotu v 18 hodin.

 

V sobotu večer to vypukne

Chrti stíhají „běžícího zajíce," umělou návnadu vedenou na tažném laně

„Závody chrtů jsou něco neobyčejného, něco, co člověk nikde jinde neuvidí. Ať je to exkluzivita večerních dostihů, kdy jejich krásu umocňují i nádherně osvětlené prostory stadionu či ať je to adrenalin, který se ze závodní dráhy přelévá do hlediště, popisuje atmosféru dostihového klání Kateřina Magerová, racing manažer České greyhoundové federace.

 

„Sobotní závody budou neotřelou záležitostí, kterou lidé neuvidí jinde v Evropě. Na motolském závodišti například startuje v dostihu ne šest, jak je zvykem v kontinentální i ostrovní (Velká Británie a Irsko) Evropě, ale hned osm greyhoundů. Výjimeční jsme i tím, že se u nás mohou lidé po závodě s chrty pomazlit,“ dodává s úsměvem Jarmila Grondolová, vedoucí Greyhound Parku Motol.

 

Tříset metrovou vzdálenost greyhound uběhne i v čase 16,2 vteřiny

Sobotní dostihový večer startuje v 18 hodin. Na programu jsou dva a dva závody kategorie sprint (necelých 300 metrů) a kategorie classic (necelých 500 metrů). Víkendovou akci vyplňuje i doprovodný program, který bude laděn v halloweenském duchu. „Restaurace nabídne tématickou kuchyni, personál se oblékne do strašidelných kostýmů. Objeví se i různé dekorace. Vyhlásíme také soutěž o nejlepší masku. Pokud na akci přijdou i rodiče s dětmi, vyhlásíme i soutěž o nejlepší dětskou masku,“ motivuje návštěvníky Jarmila Grondolová.

"Chrty v akci" uvidíte v Motole každou sobotu

„Před startem dostihů se uskuteční i závod o překonání traťového rekordu v motokárách,“ upozorňuje dále vedoucí Greyhound Parku. Právě motokárová trať v areálu je jednou z dalších rarit, kterou se pražské závodiště může ve světě pochlubit. 

Chrtí ovál má klopené zatáčky - o osm stupňů
Zobrazit fotogalerii (4)

 

Pro chrty to nejlepší

 

Chrtí písková závodní dráha se skládá z několika vrstev. Z drenážního potrubí, drenážního štěrku, vrstvy geotextilie, drenážního písku, další vrstvy geotextilie a vrstvy písku

Greyhound Park Motol je jedním ze čtyř sportovních areálů v republice, kde se dostihy chrtů pořádají. Pouze však v pražské areně greyhoundi závodí na pískové dráze, která je vystavěná podle australské licence a z dovezených australských technologií.

 

„Písek je výhodný v tom, že na rozdíl od travnatých ploch se eliminuje možnosti zranění některého z psích závodníků. Kromě toho, písek skvěle odvodňuje a na trati tím nevznikají žádné vodní lavory, na kterých by mohlo dojít k aquaplaine,“ vysvětluje výhody pískových tratí Jarmila Grondolová, která tím i ujišťuje o maximálním nabízeném bezpečí, které se greyhoundům na motolské trati dostává.

Mohlo by vás zajímat: Agility je hlavně o radosti
Klíčová slova: