Místostarostka Psár: Zapojení dobrovolníků je pro mne obrovská odměna

Vlasta Málková při drakiádě na hřišti v Dolních Jirčanech
 

Psárskou místostarostku Vlastu Málkovou jsme zastihli na drakiádě v Dolních Jirčanech a povídali jsme si o společenském životě obce.

Co je cílem dnešní akce?

Naším cílem je, aby se lidi spojili. Proto za pořádání neplatíme žádné agentuře a všechno děláme sami. Na každou akci dáme dohromady jinou partu lidí. 

Jaké další akce se v obci pořádají?

Další naší velkou akcí je Pohádkový les, na které se podílí na osmdesát dobrovolníků. Ten probíhá každoročně první sobotu v září. Před dvěma týdny jsme měli Bludičkobraní, což je večerní bojovka pro děti.  

A na co se můžeme těšit?

Nejblíže bude benefinční akci Laguna fest v Domově Laguna. Dále chystáme staročeský Advent. Plánujeme udělat nový betlém ze slámy v životní velikosti, ale to stihneme až příští rok. Letos 28. listopadu bude živý betlém s živými zvířaty, dílnička pro děti, přijde čert a mikuláš a vystoupí Světlana Nálepková. Potom 29. listopadu budeme společně vyrábět adventní věnce. Také plánujeme předvánoční výlet, možná do Německa na trhy a na svařáček. Na jaře budou májové slavnosti, to se zase zaměříme se na jídlo a budeme dělat soutěže. 

Takže tu máte spoustu zábavy?

Ano, ale děláme ročně i spoustu brigád, kde se  účastní od pětadvaceti do šedesáti lidí. Lidé přicházejí nezištně pomoci sem na hřiště nebo do lesa. Je skvělé, že to funguje a stálo nás to pět let úsilí. 

Čeho chcete dosáhnout?

Chceme, aby lidé měli soudržnost, aby tu žili rádi a nebylo to jenom přespávání. Dříve měla naše obec málo obyvatel a pak to enormě narostlo o satelitní městečka. Dneska máme 3600 obyvatel a přes sedm set chat. Celkem je tu 4200 trvale žijících. Hodně lidí se mezi sebou neznalo a jezdili jen do práce a z práce. Když jsme se starostou nastupovali před pěti lety, tak jsme nedali tři lidi dohromady. Když jsme něco podnikli, tak jsme tam byli já a on. Dneska osmdesát dobrovolníků je pro mne obrovská odměna.

Jak to vypadá s dluhem, který obec před lety měla?

My už jsme naštěstí nastupovali do funkce, když byl tento problém vyřešen. Za nás byl dluh jen za čistírnu odpadních vod, ale to se dalo úspěšně splácet. Také jsme začínali z ničeho, první rok vůbec nebyly na akce peníze. I dneska si však všechno dělají lidé sami, takže není potřeba utrácet. 

Děkuji za rozhovor

 

Klíčová slova: