Když klouby neslouží, potřebuje tělo výživové doplňky

Prof. MUDr. Tomáš Trč, CSc., MBA
 

Přední český ortoped profesor Tomáš Trč nám vysvětlil, jak fungují klouby a co jim schází, když fungovat přestanou.

V lidském těle je víc než dvě stě kostí, navzájem propojených klouby. Jejich pohyb zajišťují chrupavky, které vylučují tekutinu do kloubní štěrbiny. Bílkovina kolagen vytváří pojivové tkáně a celý mechanismus udržuje pohromadě. 

Prof. MUDr. Tomáš Trč, CSc., MBA působí jako přednosta Kliniky dětské a dospělé ortopedie a traumatologie 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze a Fakultní nemocnice v Motole. Je také členem České společnosti pro ortopedii a traumatologii, které v minulosti předsedal, místopředsedou Společnosti pro sportovní traumatologii a artroskopii ČLS JEP a viceprezidentem světového ortopedického kongresu WOC SICOT.

O kloubní chrupavky se nemocní musí starat

 „Nedílnou součástí péče o klouby je i péče o kloubní chrupavky, které zajišťují hladký pohyb a tlumí nárazy a tlak, jenž při pohybu působí na naše kosti. Právě chrupavky jsou vlivem toho velmi opotřebovávány a ubývají. Řada pacientů by výsledky a zlepšení ráda viděla už po týdnu. Tak to bohužel nefunguje. Je důležité si uvědomit, že výsledky při snaze o zlepšení stavu kloubního aparátu nepřicházejí ihned. Péče musí být dlouhodobá a je třeba se obrnit trpělivostí,“ říká prof. MUDr. Tomáš Trč, CSc., MBA, přednosta Kliniky dětské a dospělé ortopedie a traumatologie 2. LF UK a FN Motol.

Umělé doplnění 

 „Mezi základní složky takzvané kloubní výživy patří glukosamin sulfát, chondroitin sulfát a kolagen. Každá z těchto látek má své opodstatnění v přípravcích, které podporují výživu kloubů, přínos zejména glukosamin sulfátu a chondroitin sulfátu je dlouhodobě prokázán. Jejich spojení v jednom přípravku tedy logicky posiluje efekt na stav kloubů,“ vysvětluje profesor Tomáš Trč. Chondroitin sulfát se průmyslově získává extrakcí chrupavek, nejčastěji hovězích a vepřových.  Na trhu je v současné době řada přípravků, které mohou nemocným potřebné látky dodat.  Kombinaci glukosamin sulfátu, chondroitin sulfátu a kolagenu poskytují například výrobky Proenzi 3 plus, Ortho Help complete 90 či Geladrink Forte. Pro tvorbu kvalitního kolagenu v organismu je důležitý vitamín C.

 

Čtěte také: 

.

Klíčová slova: