Na Klepci hledejte rosičku, prodloužíte si život

Jeden ze zajímavých kamenných útvarů na vrchu Klepec
 

Naši dávní předkové, tvrdí se v Kosmově kronice, uctívali kameny. I my, pokud někde uvidíme zvláštní, obrovské a jakoby tajemné útvary, stojíme před nimi a přemýšlíme o jejich původu a významu. Některé z nich jsou spojeny s legendami, s historií - a jeden z nich také s 5 kapkami rosy. 

Na vrch Klepec pohodlně dojdete z Přišimas nedaleko Českého Brodu. V roce 1977 byl vyhlášen Chráněným Přírodním výtvorem a roku 2000 přejmenován na Přírodní památku.

Replika pohanské památky?

V roce 1920 byl odsud převážen, a to s velkými obtížemi, 280 kg těžký balvan do Českého Brodu. Došlo k tomu o rok později a autorem památníku Jana Husa v parku je Ladislav Šaloun, autor monumentálního sousoší na Staroměstském náměstí v Praze. Kolem centrálního kamene umístil kruh menších, a vznikla tak – možná záměrně, možná ne - jakási replika megalitické památky. Ovšem z historie víme, že právě Hus brojil proti pozůstatkům pohanství v Čechách.

Stádo ovcí už tu není

Na první části Klepce uvidíme zkamenělého Slouhu. Jméno tento kámen získal podle nápadného zaoblení, které připomíná shrbenou postavu služebníka.

Kamenný slouha

Ještě v 19. století jej obklopovalo několik menších kamenů, kterým se říkalo „stádo ovcí“. Ty zmizely během roku 1843, kdy byly na stavbu tzv. Císařské silnice z Prahy na Kolín. V roce 1920 byla na balvan umístěna bronzová pamětní deska občanům obce Přišimasy, kteří padli během 2, svěrové války..

Kámen s pamětní deskou

 

 

(Vydejte se také na výlet na kolínský vodojem a rozhlednu.)

Kameny pro Národní divadlo

Ve druhé části vrchu je 4 metry vysoký balvan Fůra sena. V roce 1844 se zde konal slavný tábor lidu. Shromáždění bylo svoláno sedlákem Josefem Klinderou a mluvilo se tu o diskriminaci Čechů na Rakousko-uherském území. V minulosti se tu těžila žula pro pražské Národní divadlo, na zdejší mýtině se hrálo během války divadlo a konala se tu turistická setkání. 

(Také můžete vyzkoušet: Klid a pohodu kousek od Prahy.)

5 kapek rosy

K tomuto místu se váže několik pověstí. Podle jedné z nich tu stál hrad, v němž sídlila stará čarodějnice, a ta zaklela pasáka i s ovcemi. 

A také tu prý někde u kamenů roste divotvorná bylina rosička. Objeví se snad jen jednou ročně v poledne. Na listech má pět kapek - a kdo se jimi natře, prodlouží si věk.

Cestu najdete snadno