Břežánci slavili vesele strašlivácký Halloween

Děti soutěžily v kráse strašidelných kostýmů
Zobrazit fotogalerii (20)
 

V Dolních Břežanech se povalovaly uťaté končetiny, rakve a lidské kostry, děsili duchové a na domě visel oběšenec. Upozorňujeme, že následující reportáž je poněkud strašlivá.

"Halloween pořádáme od roku 2008, takže od počátku našeho mateřského centra. Máme tady karneval, soutěž o nejlepší masku, tombolu, lampionový průvod a na poli se budou vypouštět lampiony štěstí. Každý rok bývá kolem pěti set účastníků," řekla nám ředitelka mateřského centra Břežánek Monika Žáková.

Děti se v Regionálním informačním centru dozvěděly, že Samhain byl jeden ze čtyř hlavních keltských svátků. Pro Kelty začínal den západem slunce a nový rok příchodem zimy. 

Rej masek na náměstí

Pouliční veselí zahájili bubeníci ze základní umělecké školy v Kladně, dále vystoupily děti z tanečního kroužku. Tanec s ohnivými vějíři vytvářel krásné světelné efekty. Nakonec opět na pódiu proběhlo vylosování tomboly a poté vyhlášení nejlepších masek.

Strašidelná místa

Děti se mohly projít po Břežanech na tři strašidelná místa. Jedno bylo ve sklepení pod Café Pohoda, kde všechny vyděsil vřeštící duch, který chránil rakev s mrtvým dědečkem. V Regionálním informačním centru si děti mohly vydlabat dýni a dozvědět se o původním keltském svátku. V ulici Na Račanech strašili kostlivci a visel na domě obešenec. Všemi místy se proplétaly děti v neméně strašidelných kostýmech, takže to v Břežanech vypadalo jako ve veselém horroru.

Čtěte také: Dnes máme Halloween U nás víc slavíme svátek Dušičky, ale dýně – typické znaky tohoto původně irského svátku – zdobí okna nebo prostor před dveřmi už pár dnů.

 

Klíčová slova: