Kouření euforizuje, ale ničí

Především ve vyšším věku hrozí kuřákům velké riziko různých chorob
 

Kuřáci ve vyšším věku jsou ohroženi nejvíc. čím déle kouří, tím mají větší riziko nemocí. Kouření negativně ovlivňuje především dýchací a cévní aparát a způsobuje rakovinu plic, srdeční infarkt a řadu dalších zdravotních komplikací. 

Doslova katastrofou je, když kouří například i pacienti po mrtvici. (Jak může tato nemoc zkomplikovat život? Můžete si o tom přečíst v článku o seniorovi v Pyšelích.) 

 

Snad každý lékařský obor pokládá kouření za rizikové. Co o něm soudí například neurolog?

„S kouřením se potýkáme u našich nemocných denně. Někteří, ti rozumnější, nepotřebují po první mozkové příhodě další varování a přestanou kouřit ihned. Řada nemocných ale nepřestane, a to nás, lékaře, staví do složité situace. Jaký smysl má léčit nemocného a podávat mu nákladné léky na snížení krevní srážlivost k prevenci recidivy, když se sám vystavuje velmi závažnému riziku?“ Tuto otázku si spolu s námi klade MUDr. Miroslav Kalina, primář Neurologického oddělení a přednosta Komplexního cerebrovaskulárního centra Nemocnice Na Homolce.

Čtěte také: Kouření je hraní si s ohněm)

Centra odvykání kouření, léčba závislosti na nikotinu, kouření, tabáku ve Středočeském kraji pracují v následujících městech: Příbram, Beroun, Brandýs nad Labem, Čáslav, Dobříš, Hořovice, Kladno, Kolín, Kralupy nad Vltavou, Kutná Hora, Louny, Mladá Boleslav, Mnichovo Hradiště, Poděbrady, Příbram, Rudná, Slaný, Zvoloněves, Beroun, Kostelec nad Černými lesy, Mladá Boleslav, Nový Knín, Řevnice

Proč někdo kouří na WC?

„Tělo, konkrétně nervový systém, má vlastní nikotinové receptory mnoha typů, a to i v oblasti nervosvalového spojení. Tady pomáhají přenášet vzruchy z nervu na sval, mohou například urychlit například pohyby střev (proto někteří z nás kouří na WC) a řada typů je v mozku, kde jejich vazba s nikotinem má stimulační a mírný euforizující účinek.

MUDr. M. Kalina

To je důvodem vzniku závislosti a potom i případných nepříjemných abstinenčních příznaků,“ vysvětluje dr. Kalina. Kouřením se totiž počet nikotinových receptorů zvyšuje, takže k vyvolání příjemného pocitu je třeba stále více nikotinu. Kuřák pak kouří hlavně proto, aby se necítil hůř.

Horší než nikotin jsou produkty hoření

Mnohem škodlivější než nikotin jsou produkty hoření tabáku a dalších cigaretových komponent. Ty jsou hlavním nositelem cévních změn, které jsou většinou nevratné. Ucpaná tepna pak bývá příčinou infarktu neboli odumření tkáně po náhlém přerušení přívodu krve. (Čtěte také článek 4 hříchy, které ohrožují srdce.) 

(Přečtěte také o tom, že kardiaci se (většinou) nemusí bát sexu.)

Laik si slovo infarkt většinou spojuje se srdcem, ale jde o termín, který se zrovna tak vztahuje například na plíce nebo mozek.