Halloween, či Dušičky?

Strašidelné dýně jsou u nás stále oblíbenější
 

Halloween i Dušičky jsou církevními svátky. Jak to s nimi je? Konkurují si? Zatímco Památka zesnulých v ČR má tradici, dlabání dýní jsme si oblíbili relativně nedávno.

Autorkou článku je
Hannah Bartíková,
redaktorka Libčických novin
redakčně upraveno

Setkání živých a mrtvých

Ono je to skoro stejné, neboť oba jsou to církevní svátky, jejichž historie se odvíjí od svátku Všech svatých.

Halloween se z Irska nejříve rozšířil do anglicky mluvících zemí a pak po vzoru americké kultury do ostatního světa. Jeho, pro našince trochu krkolomný, název je zkratkou anglického All Hallows´Evening, tedy Předvečer všech svatých, což připadá na 31. října. Legendy praví, že v té době se setkávají živí s mrtvými, že živí ukazují mrtvým cestu zapálením svíček a jejich světlo zároveň chrání živé před případnými zlými duchy.

 

Halloweenské akce v okolí
Praha - Kbely
Roztoky u Prahy
Únětice
Brázdim

 

Dýně i strašidla

Typická oslava Halloweenu je v barvách oranžové a černé. Děti se převlékají za duchy, čarodějky, černé kočky, kostlivce a příšery všeho druhu a vyrážejí do ulic strašit a koledovat.
Chodí od domu k domu a domáhají se sladkostí zcela nekompromisně: "Koledu, nebo vám něco provedu", což v originále zní mnohem zlovětněji: "Trick or treat".

A málem bych zapomněla - dýně. Ty se dlabou o sto šest všude, v poslední době i u nás. Se svíčkou uvnitř se zubí na zápraží domů, či v oknech a často i nevydlabané jsou pěknou podzimní výzdobou.

Halloween vs. Dušičky

U nás na Dušičky nikdo nekoleduje, čímž se od Halloweenu zásadně liší. A nejen tím, neboť tento svátek s oficiálním názvem Památka zesnulých připadá až na 2. listopad. V tento den ale již zůstává jen velmi málo hrobů bez rozsvícené svíčky a květinové výzdoby.

Dávným lidovým zvykem, který se, řekla bych naštěstí, nedochoval, bylo pečení rohlíků ve tvaru kostí, které se prý dříve rozdávaly pocestným, žebrákům a chudým. Co z našich tradic však zůstává zachováno, jsou bohoslužby, návštěva hřbitovů a vzpomínání.

Halloween, či Dušičky? Klidně obojí. Jsou to krásné svátky klidu, kdy se zastavíme, uklidíme, nazdobíme, zapálíme svíčky, navštívíme příbuzné a vzpomínáme.

A o to právě jde.

Keltský svátek Samhain
Svátek Všech svatých se slaví v dnech, kdy Keltové oslavovali konec roku, svátek Samhain, v noci z 31. října na 1. listopadu. Samhain byl Kelty vnímán také jako doba, kdy se stírá hranice mezi světem živých a mrtvých. Tradice v tento den zapalovat ohně
a svíčky pochází od Keltů i Slovanů, kteří věřili, že oheň očišťuje a světlo pomáhá chránit před zlými a potměšilými duchy. Tradici svátku Samhaim je svou podstatou a znaky nejvíce věrná oslava halloween. Předpokládá se, že Samhain se slavil i na našem území. ale s nástupem křesťanství se toto změnilo.

zdroj: wikipedia.cz

 

Klíčová slova: