Kids friendly office. Je to vůbec možné?

na snímku Lucie Plešková ze Sítě mateřských center se svou ratolestí
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Zdá se, že maminkám s malými dětmi se začíná blýskat na lepší časy. Myšleno na poli pracovním. Přečtěte si příběh rodiče, který zažívá firemní kulturu přátelskou rodině na vlastní kůži.

Nerada jsem opouštěla práci…

Koncem roku 2012 jsem s mírnou nostalgií odcházela na mateřskou dovolenou. Uvědomovala jsem si, že opouštím skvělý tým, dobrou pozici a práci, která mě naplňuje. Věděla jsem však, že dveře do společnosti, ve které jsem v roce 2008 začínala jako úplně první zaměstnanec, budu mít určitě otevřené stejně jako ostatní zaměstnanci – rodiče, kteří již přede mnou ze stejných důvodů na čas odcházeli.

Do práce hned po mateřské

Návrat do práce byl pozvolný. Zapojila jsem se ihned po skončení mateřské dovolené, a to v rámci práce na DPP. Vypomáhala jsem dle svých časových možností, vždy pár hodin týdně. Bylo na mě, zda budu pracovat v kanceláři nebo z domova. Díky tomu, že i manželovi jeho zaměstnavatel vyšel vstříc s rozvržením pracovní doby, jsem po devíti měsících práce na DPP mohla začít pracovat na poloviční úvazek.

Čtěte také: Matky přicházejí do práce po rodičovské jako z jiného světa

Školka, na kterou přispívá zaměstnavatel

Situaci mi teď také ulehčuje využití soukromé školky, která je od naší firmy vzdálená pár kroků. Na tuto školku nám zaměstnavatel také finančně přispívá, takže zásah do rodinného rozpočtu není tak značný. 

Stejná práce jako před mateřskou

Vrátila jsem se na místo, ze kterého jsem odcházela. Tuto možnost mají všichni naši zaměstnanci, kteří se vrací z rodičovské. Společnost se rovněž snaží vyhovět žádostem rodičů, kteří se vrací z rodičovské, o úpravu pracovní doby. Z organizačního i finančního hlediska není úplně jednoduché zaměstnat na jednu pozici dva i více zaměstnanců se zkrácenými pracovními úvazky. Je to o velkém kompromisu zaměstnavatele. Zákon tyto iniciativy bohužel nijak nezvýhodňuje.

Čtěte také: Jak uvádět v životopise rodičovskou

Firemní kancelář i pro děti

Kromě zkrácených pracovních úvazků a práce z domova mají zaměstnanci – rodiče možnost pracovat ve firemní kanceláři „kids friendly office“, což je kancelář vybavená hračkami, kde mohou rodiče pracovat s dětmi v případě, že jim např. vypadlo hlídání. Já osobně také občas této možnosti využívám.  To i další benefity jsou součástí firemního programu s názvem „Job, Life and Family“, který společnost v rámci celé skupiny před lety implementovala. Ten, jak plyne z názvu, si klade za cíl nabídnout zaměstnancům možnosti podporující lépe skloubit pracovní a soukromý život.        

Síť mateřských center oceňuje společnosti

Síť mateřských center pořádá průběžně od roku 2004 soutěž s názvem Společnost přátelská rodině. Soutěž směřuje zejména k ocenění zaměstnavatelů za vstřícné podmínky pro slaďování rodinného a pracovního života, zavádění prorodinných opatření a citlivý přistup k rovným příležitostem. Společnosti Clearstream Operations Prague a Deutsche Börse Services jsou právě jedny z takových oceněných společností, jejíž příběh a rodině přátelská opatření se snaží Síť MC vyzdvihovat a šířit dále. Vyhlášení výsledků soutěže pro letošní rok a slavnostní předání ocenění společnostem, které prošly výběrem odborné poroty ve čtyřech hodnocených oblastech, proběhne v pátek 27. listopadu 2015 v Praze. Více na www.familyfriendly.cz.