Studie Monica prověří onemocnění srdce a cév

Účinná prevence a včasné léčba jsou u kardiovaskulárních chorob rozhodující pro osud nemocného
 

V rámci studie aktuálního výskytu srdečně-cévních onemocnění získají náhodně vybraní důležité informace o svém zdraví a v případě potřeby jim bude navržena další léčba.

Posílit prevenci nemocí srdce a cév má za cíl projekt Centra kardiovaskulární prevence 1. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Thomayerovy nemocnice v Praze, na kterém se podílí i Všeobecná zdravotní pojišťovna.

Vyšetření ve středních Čechách
❤ Okres Benešov 29. února – 8. dubna 2016 
​❤ Okres Praha–východ: březen – duben 2017

Vyšetření 1 % populace

Onemocnění srdce a cév jsou v Česku ze všech chorob stále nejčastější příčinou úmrtí – umírá na ně 43 % mužů a 47 % žen. Náklady na léčbu nemocí srdce a cév představují v rozpočtech zdravotních pojišťoven mnohamiliardové částky.

Lékaři provedou šetření v devíti okresech České republiky. Náhodně vybraní obyvatelé budou osloveni vstupním dopisem od zdravotní pojišťovny a požádáni o účast v projektu. Zájemci jsou následně zváni na půlhodinové ambulantní vyšetření. Celkem je vzorek tvořen 1 % populace devíti okresů České republiky ve věku 25–64 let. Získaná data zůstanou anonymní.

Jak vyšetření probíhá

„Vyšetření sestává jednak z dotazů na dosavadní zdravotní stav pacienta a na to, jakým rizikovým faktorům je vystaven. Lékař mu dále změří krevní tlak, výšku, váhu, obvod pasu a odebere krev na laboratorní rozbor. Na základě všech těchto údajů pak posoudí pacientův současný zdravotní stav a také riziko vzniku a dalšího průběhu srdečně-cévních onemocnění,“ uvedla Renata Cífková, vedoucí Centra kardiovaskulární prevence 1. LF UK a Thomayerovy nemocnice.

Prevence se vyplatí

„Například jen za péči o své klienty s akutním infarktem myokardu vydá VZP ročně kolem 1,5 miliardy korun. Zdravotní služby pro pacienty po mozkové mrtvici stojí ročně skoro 2 miliardy. A takto by šlo pokračovat,“ upozornil Petr Honěk, náměstek ředitele VZP pro zdravotní péči. Prevence je vždy ekonomicky výhodnější, než následná léčba již rozvinuté nemoci.

Monica

Studie MONICA byla zahájena v roce 1985 v 21 zemích 5 kontinentů s cílem dokumentovat vývoj nemocnosti a úmrtnosti na kardiovaskulární onemocnění a jejich vztah k rizikovým faktorům (kouření, vysoký krevní tlak, porucha metabolismu tuků a cukrovka). V České republice dál pokračuje jako projekt podporovaný Agenturou pro zdravotnický výzkum ČR.

Čtěte také: