Co archeolové najdou v Řevnicích?

Petra Zemanová z Archeologického ústavu památkové péče Středních Čech je vedoucí týmu, který zkoumá pozůstatky staveb v Řevnicích; foto: Kateřina Pavlíčková
Zobrazit fotogalerii (6)
 

U náměstí Krále Jiřího z Poděbrad začal včera archeologický průzkum. Za pár dní by se v této lokalitě měla rozeběhnout stavba projektu Corsa pod lipami.

Průzkum probíhá od 4.listopadu za domem č.p. 2 na náměstí Krále Jiřího z Poděbrad. Zatím se nalezla dlažba a obvodové zdi domu pravděpodobně z 19. století, ale i pozůstatky zástavby z 15. století. Nejstarší keramické kousky pochází dokonce z konce 12 st. „Za 20 dní snad budeme vědět víc. Podle místních by tu měly být údajně barokní sklepy,“ říká Petra Zemanová, vedoucí archeologického týmu v Řevnicích.

Kousky keramického nádobí z 15.století; zdroj: Řevnická deska

Vzhledem k tomu, že všechny odhalené kameny vypadaly na první pohled podobně, zeptali jsme se, jak je od sebe archeologové časově rozeznají. Archeoložka Petra Zemanová vysvětluje, že se stáří staveb pozná právě podle keramických střepů, které se v jednotlivých vrstvách nacházejí.

Stavba se opozdí minimálně o 20 dnů

Jan Klimt, vedoucí stavby Corso pod lipami by již rád začal se stavbou, musí však počkat 20 dní, které je potřeba dát archeologům. V prostoru vykopávek se bude nejprve budovat 5 metrů hluboké podzemní parkoviště, pak se teprve začne stavět jeden z pěti obytných domů.

Projekt Corso pod lipami                         Před dvěma roky zastupitelstvo města Řevnice vybralo vítězný projekt kultivace nevyužité proluky mezi náměstím a přednádražním prostorem a to architektonickou studii Corso Pod Lipami od Aleny Šrámkové. Tato dáma úzce spjatá s Řevnicemi navrhla např. i postmoderní budovu ČKD na Václavském náměstí, halu pražského Hlavního nádraží či novou budovu ČVUT v Dejvicích.

 

Samotný investor Petr Kozák  z vítězné společnosti 2Q spol. s r.o  (mimochodem také zastupitel a radní města Řevnice) má podle kanceláře Corso pod lipami rád historii a archeology proto podporuje. Je tedy možné, že se stavba, která měla začít již 1. 5. 2015, opět opozdí? Uvidíme. Každopádně podle kanceláře Corso pod lipami se již odstartoval prodej bytů a archeologický průzkum by ho neměl ohrozit.

Zajímá vás archeologie? Jděte na výstavu.

 

Corso bude tvořit pět bytových domů. Co dům – to jiný tvar, charakter i jméno. Některý s plochou, jiný se sedlovou či obloukovou střechou. Dohromady mají tvořit harmonický celek. zdroj: Corso pod lipami

Možná by vás zajímaly články:

Moderní muzeum vzniklo při keltském hradišti Závist

V Řevnicích nevěší hlavu, pouze červené trenýrky na radnici