V Benešově má vzniknout terminál veřejné dopravy

Autobusové nádraží v Benešově pochází z roku 1973
 

Podzemní propojení vlakového a autobusového nádraží, přestavba autobusového nádraží a vybudování parkovacího domu je plánováno v letech 2017 - 2019.

„Město Benešov stejně jako Středočeský kraj vnímá dopravní terminál jako velice důležitý, protože hodně lidí cestuje do Prahy a do Benešova, přijíždí na vlak auty nebo autobusy. Proto vznikl záměr tamní vlakové a autobusové nádraží propojit, včetně záchytného parkoviště P+R pro auta a B+R pro kola" uvedla tisková mluvčí Středočeského Nikol Mertinová.

Program integrovaných teritoriálních investic (ITI) je financován fondy Evropské unie prostřednictví ministerstva pro místní rozvoj

Terminál veřejné dopravy

Záměr je jedním z mnoha přihlášených projektů do programu ITI. Je v souladu s dopravní strategií Středočeského kraje a spravuje ho jako investor město Benešov.  Záchytné parkoviště typu P+R (Park + Ride) „zaparkuj a jeď“ se 197 místy pro auta a B+R (Bike and Ride) se 40 místy pro kola. Město Benešov chce zároveň i prostřednictvím ITI investovat do návazných cyklostezek. Realizace investice cca 180 milionů korun má probíhat mezi roky 2017 a 2019.

Zeštíhlení investice

"Vzhledem k omezené alokaci finančních prostředků v rámci celého programu ITI se dá předpokládat, že dojde v rámci tohoto projektu ke snížení nákladů, a tím i zeštíhlení investice. O tom, do jaké míry se tak má stát, v současné době rozhoduje odborná pracovní skupina pro ITI," sdělila dále Nikol Mertinová.

Tři části projektu

  1. Prodloužení podchodu z vlakového nádraží až k autobusovému a jeho prodloužení směrem do města. Překonává silnici, která obě nádraží odděluje
  2. Přestavba autobusového nádraží
  3. Vybudování parkovacího domu P+R na pozemcích ČD  
Klíčová slova: