Čokoláda oddaluje stárnutí a bystří mysl

Hořkoi čokoládu si neodpírejte, každý den můžete kousek
 

Kakaové boby objevil Kolumbus a dovezl je k nám do Evropy. Její léčivé účinky znali staří Aztékové a Mayové, my jsme je objevili později. Je fajn, že kvalitní čokoládu si nemusíme odříkat. Patří dokonce mezi 20 superpotravin, které vám postupně představujeme. 

Původně se konzumovala jako nápoj, který se připravoval z vody a umletých kakaových bobů, první tabulka čokolády byla vytvořena až začátkem minulého století. Dříve byla k dostání jen v lékárnách a doporučovala se při nespavosti, při poruchách trávení a dokonce ženám při porodu.

Mléčná čokoláda obsahuje kromě kakaové hmoty a kakaového másla také mléko, bílá čokoláda ještě navíc hodně cukru. Víme, že nejlepší – a nejzdravější je zkrátka hořká, která má nejméně 60 % kakaa. Tu si kupujte nejčastěji.

Obsahuje hodně vitaminů, minerálů a především flavonoidy, dokonce jich má víc než ostatní potraviny. Tyto zdraví prospěšné antioxidanty jsou i v červeném víně a v některých druzích ovoce a zeleniny. Jejich účinky jsou skvělé – rovnají krevní tlak a hladinu cholesterolu, snižují riziko infarktu a dokonce i rakoviny. Čokoláda působí protizánětlivě, posiluje činnost mozku a zlepšuje imunitu.

Čtěte také: o úžasné brokolici, o skvělém mrkvovém dortu a o znovuobjevené pohance.

A také o tom, že ořechy jsou nenahraditelné.

Čokoláda  vyvolává pocit štěstí a zamilovanosti. A dokonce prý lidské tělo na ni reaguje radostněji než na vášnivý polibek.

Náš tip pro zimní podvečer: Káva s čokoládou

Kousek hořké čokolády nastrouhejte do šálku, zalijte horkou kávou a přidejte mléko

 

Druhý tip: Ananasové fondue

Oloupaný ananas nakrájejte na kousky, zabalte do folie a dejte na chvíli do ledničky. Mezitím nalámejte na kousky asi 100 g kvalitní čokolády, přidejte 2 lžíce smetany, 2 lžičky rumu nebo brandy, dejte do misky a tu do vodní lázně (do kastrůlku s vařící vodou). Míchejte, míchejte až do vzniku hlaďoučké omáčky. (Podle potřeby můžete přidat trochu mléka.) Pozor, směs se nesmí vařit! Potom ji rozdělte - podle počtu zájemců – do mističek, rozdejte vidličky a na talířek připravte ananas. Ten si každý sám máčí v čokoládové omáčce a pomlaskává si.

 

Doporučení k výše popsaným dobrotám: Pusťte si film Čokoláda

V této ódě na čokoládu hraje Juliette Binoche, Judi Dench a Johnny Depp.

Záběr z filmu
Juliette Binochet

 

 

 

 

 

Zábaly a masáže s čokoládou

Dělají je v mnoha lázeňských domech nebo v masážních salonech. Je to vynikající procedura proti stárnutí pokožky. Odplavuje škodliviny z těla a zmírňuje celulitidu.

Můžete si ji vyzkoušet například v Jesenici (Sarvan Thai Center), v Brandýse n. L. (K studio), v Mladé Boleslavi (Tawan), v Příbrami (Masáže Obláčky), v Nymburce a v Čelákovicích.