Jak ušetřit: při nákupech

Nenakupujte velká množství a zbytečnosti
 

Vánoční šílení už pomalu začíná a rávě tato doba nás svádí k nepromyšlenému nakupování. Teď nemáme na mysli dárky, ty obstaráváme tradičně a obvykle s rozmyslem, ale potraviny? Jak je nenakupovat zbytečně?

Co provětrává peněženku

Osvědčeným pravidlem je pořídit si seznam toho, co doma chybí. Nenakupovat pamlsky – obvykle vtipně umístěné ve výši očí kupujícího, a často označené výrazným nápisem „sleva“.

(Přečtěte si: Tipy na zdravé svačinky do školy)

Několik dobře míněných doporučení:

  • nenakupujte velké zásoby jídla, obvykle část z nich nestačíte spotřebovat, zkazí se a vyhodíte je
  • v zimě se vyhněte nákupu ovoce a zeleniny u stánků, může být namrzlé a zkažené; dávejte přednost vlastnímu výběru jednotlivých kusů, v připravených balíčcích se mohou objevit nahnilé nebo jinak znehodnocené
  • (Čtěte také: Děti jedí zeleninu a ovoce více)
  • balíčky mraženého zboží (ryby, zelenina) by neměly být zdeformované; pokud jsou, zboží mohlo být rozmražené a znovu zmrazené
  • rozmyslete si nákup výrobků s dárky, obvykle jsou bezcenné a od obchodníka je to jen reklamní tah
  • slevové a množstevní akce mají obvykle význam jen u drogistického zboží, které se nezkazí

(Čtěte také: Jak ušetřit při úklidu)

  • balené vody jsou v mnoha případech zbytečné; pokud vám z kohoutku teče kvalitní voda (její kvalita se hlídá), značně ušetříte

 

Jak se nakupuje v PrůhonocíchNa to jsme se zeptali jsme se jedné z obyvatelek: Olga Nováková (66) tu bydlí už řadu let a je spokojená: "Super, jsou tu hypermarkety a tedy velký výběr. Nakoupím tu všechno - od potravin přes oblečení (to minimálně, a když, tak kvalitní) a nábytek až k potřebám pro zahradu. Teď už kupuju jen pro sebe, děti jsou ,z domu', a tak jsem v obchodech minimálně."
Náměstí v Průhonicích

Na reklamní akce s rozmyslem

U některého zboží různého typu se objevuje nápis typu „3 plus 1 balení zdarma“. Ať je to cokoli, spotřebujete toto množství včas?

 

Ve specializovaných obchodech nebo na internetu

Teď před Vánoci častěji kupujeme různé spotřební zboží jako například domácí spotřebiče – televizory, vysavače, nádobí a podobné dražší výrobky. Doporučujeme nákup tohoto zboží raději ve specializovaných prodejnách, kde vám poradí vyškolená obsluha. Seznámí vás i s původem výrobku, s jeho obsluhou apod.

(Přečtěte si, jak nevyhazovat peníze při nákupu zbytečně drahých vysavačů)

Stále víc lidí toto zboží nakupuje v internetových obchodech. Vyjde sice levněji, ale nákup v e-shopech má svá úskalí a lépe se v něm vyznají naše děti. Není však problém najít si výrobek, který nám vyhovuje, na internetových stránkách, a s konkrétním požadavkem jít do obchodu. Většina těch lepších je schopná (a ochotná) vám požadovaný výrobek objednat.