Legendární běh, který má stále co nabídnout. Vědí to i známé osobnosti

Předloňského ročníku se Podzimního běhu lyžařů zúčastnilo 619 závodníků
 

První starty Podzimního běhu lyžařů se uskuteční až poslední listopadovou neděli. Na lesní kros s precizně připravenými tratěmi se však můžete registrovat už dnes.

Podzimní běh lyžařů je součástí akce České unie sportu „Sportuj s námi.“ Dále i finálovým závodem Pražského běžeckého poháru 2015 a přípravným krosem středočeského Svazu lyžařů České republiky.

Již 59. ročník proslulého běžeckého závodu pořádá Lyžařský oddíl TJ Sokol Senohraby. Proto přihlášky, prezentace, start a cíl všech tratí budou u lyžařské chaty na Vávrově palouku v Senohrabech.

 

Sportovní akce pro celou rodinu

 

„Běžce rozdělíme do 24 kategorií. Tratě budou připraveny od délky 60 metrů pro nejmenší děti až po čtyři a osm kilometrů pro dospělé účastníky,“ informuje pořadatel závodu Jan Oberländer.

 

Jako první vyběhnou v 10 hodin dorostenky a mladší dorostenci. Bezprostředně po nich budou navazovat další věkové skupiny až k nejmladším dětem. Juniorské kategorie startují vždy hromadně. Ve třináct hodin „nadejde čas“ starších dorostenců, žen a mužů pro běh na čtyři, respektive osm kilometrů intervalovým způsobem.

 

Pro ženy jsou vypsány běhy na 4 kilometry, zdatnější si mohou zvolit i osmikilometrovou variantu
Zobrazit fotogalerii (4)

 

Čisté tratě a rodinná atmosféra

 

„Připravené tratě potěší srdce každého vyznavače přespoláků. Prudké výběhy a seběhy, táhlejší stoupání a klesání i rovinatější úseky. Tratě jsou vysekány, vyhrabány a pečlivě označeny. Na louce u startu bude jako každoročně hřát táborový oheň, k dispozici bude stánek s občerstvením. Pro závodící rodiče bude v průběhu jejich závodu  k dispozici školka pro děti,“ vyjmenovává přednosti Podzimního běhu lyžařů Jan Oberländer.

 

Do závodu je možné přihlásit se předem, a to až do 19.listopadu. Po tomto datu až v den a místě závodu. Předběžné přihlášky, podrobný rozpis závodu a další informace jsou k dispozici na www.senohraby.cz/ski.

 

Juniorští závodníci budou startovat ve 14 kategoriích

 

Proslulý běh

 

Podzimní běh lyžařů patří k jednomu z nejvyhledávanějších krosů ve středních Čechách. Například do loňského ročníku se příhlásilo necelých šesti set běžců. Rekordní byl v tomto ohledu rok 2013, kdy se po loukách a lesních cestách proběhlo 619 závodníků.

 

O kvalitě běhu vypovídá i skutečnost, že se ve startovních listinách pravidelně objevují jména vrcholových sportovců. Vítězství si ze Senohrab namátkou odvezl reprezentant v moderním pětiboji Libor Capalini či mistr světa v orientační běhu Jan Procházka. K čestným hostům běžeckého klání patří kajakářka Štěpánka Hilgertová. Tratě nad Vávrovým paloukem dobře znají i osobnosti z jiných oblastí veřejného života, jako je kardiochirurg Jan Pirk či bývalý ministr dopravy Jaromír Schling.

 

Čtěte také o říčanském Lesním běhu na Velký partner sice odešel, ale z rodinné atmosféry nic neubral
Klíčová slova: