Co dělat se psem, který se chce prát s ostatními

Agresivity vůči druhému zvířeti psa jen tak nezbavíte. Pomůže jedině pravidelný vycvik a někdy až kastrace
 

Také váš mazlíček nesnese ostatní psy? Chodíte s ním s ním na procházku s hrůzou, že nějakému ublíží? Nechápete, proč tomu tak je a jste bezradní?

„Důvodem agrese vůči jiným psům může být předchozí špatná zkušenost nebo nedostatečná socializace ve štěněcím věku, silný vliv pohlavních hormonů, majetnické chování, popřípadě genetická nesnášenlivost,“ říká MVDr. Hana Žertová, která chovatelům s těmito psy radí, jak toto úskalí zvládnout.  

Jen tak to nepřejde

Podle Žertové budou takoví psi vždy nervózní v situacích, kdy se budou setkávat s cizími psy. Jediné, čeho se dá docílit velice pomalým a trpělivým cvičením, je to, že budou ostatní psy schopni tolerovat do určité, tzv. kritické vzdálenosti. To je vzdálenost, jejíž překročení už chápou jako ohrožení.

Čtete také: výchova psa. Kdy s ní začít a jak by měla vypadat

Cvičte povely

Nejprve je třeba se všem psům z dálky vyhýbat a důkladně upevnit několik povelů, kterými lze venku psa zvládnout. Cvičí se na klidném místě, s atraktivními maličkými pamlsky, s úsměvem, bez cukání a křiku. Naučte psa chůzi u nohy na vodítku i bez vodítka. Na povel K NOZE by se měl okamžitě podívat na vás a vydržet v očním kontaktu – pomozte si pamlskem, který si dáte ke svým ústům.

Druhý užitečný povel je BĚŽÍME. Tím vyzvete psa k rychlému a radostnému následování. Zkuste například vyběhnout spolu kopec nebo schody apod. Po dosažení společného cíle následuje pochvala, úsměv, odměna.

Musíte ho přesvědčit

Když to jde dobře, zkuste se přiblížit psům na dohled. Všechny psy ale musíte vidět dříve, než pes. Dejte mu naučený povel K NOZE a BĚŽÍME a utíkejte pryč, dřív než stihne zareagovat jinak. Je třeba jej přesvědčit, že cizí psi vůbec nejsou důležití. Důležité je jen splnit váš povel. Choďte ven co nejčastěji, třeba jen na pár minut, aby se váš pes dokázal venku pohybovat uvolněně a vnímal vaše povely.

Nezapomeňte chválit

Jakmile toto zvládne, pokračujte ve výcviku dál. Domluvte se s někým, kdo má klidného psa, nechte ho chodit někde po cestě sem a tam na vodítku a jděte s vaším psem tak blízko, aby cizího psa registroval, ale nevyváděl a měli jste ho plně pod kontrolou. Zastavte se, dejte mu povel SEDNI a po splnění následuje úsměv, pochvala, odměna a odchod pryč.

Cvičte pravidelně

Cvičte každý den a pomalu se přibližujte, ale vždy jen tak, aby váš pes zůstal klidný a soustředěný na vás. Když dokáže v klidu projít kolem tohoto psa, zkuste se domluvit s majitelem jiného. Pak teprve můžete zkusit jít do parku, kde se vyskytuje více psů, a zkusit s ním na vodítku a u nohy procházet v určité vzdálenosti kolem nich. Cílem tohoto pomalého cvičení je vytvořit novou odpověď na původní podnět (psy). Doteď: Vidím psa – musím ho zahnat (napadnout). Nově: Vidím psa – musím se v klidu držet u páníčka a koukat na něj.

Mohlo by vás zajímat: Pes, který napadne člověka. Kde se stala chyba?

Vždy dbejte na bezpečnost

Pes, který napadá jiné psy, musí být stále na vodítku či na šňůře. V případě, že ho pouštíte proběhnout, musí mít koš. Ten ale musí být pohodlný, aby v něm mohl otevřít mordu a dýchat s vyplazeným jazykem. Také se nesmí se pohybovat dál, než je bezpečná vzdálenost k jeho spolehlivému přivolání.

Někdy pomůže kastrace

Je-li agrese psa spojena se silným pohlavním pudem – to znamená, že například pes úporně naskakuje na feny, které nehárají, onanuje na polštářích či doma značkuje, je na místě kastrace. Stejně tak v případě fen, které jsou silně agresivní na jiné feny v souvislosti s pohlavním cyklem (v období hárání, březosti – i falešné, odchovu štěňat).

 

Článek vznikl ve spolupráci s MVDr. Hanou Žertovou

Klíčová slova:
pes