Velká kunratická. I přes její náročnost museli pořadatelé další běžce odmítat

Trať závodu vede v dospělých kategoriích i přes vody Kunratického potoka
 

Již 82. ročník tradičního běhu odstartoval v neděli ráno. Do Kunratického lesa tehdy putovalo 4200 sportovců. Mezi nimi i necelá třicítka orientačních běžců z Dobříše.

Není to běh pro fajnovky

 

O jiném legendárním běhu už jsme psali na: Už se běží! Borci vystartovali na trať závodu Běchovice Praha

Historie přespolních běhů se začala psát ve Velké Británii, kde se výrazněji prosadily v první polovině 19. století. Na českém území tomu tak bylo až sto let později. Přispěl k tomu i vznik Velké kunratické. Závodu, který se svou tratí výrazně lišil od klasických přespolních běhů.

 

Hlavní trať je dlouhá 3160 metrů. Ve své první části obsahuje plno terénních překážek, druhá část závodu naopak umožňuje závodníkům rychlý běh. V jejím průběhu musí každý účastník zdolat třikrát ostré stoupání a třikrát proběhnout vodami Kunratického potoka.

Pro nedělní závod bylo vypsáno 25 běžeckých kategorií
Zobrazit fotogalerii (3)

 

Čekali byste však, že pro náročné podmínky závodu dostanete startovní číslo automaticky i pár minut před ohlašovaným koncem registrací? „Předběžné přihlášky po internetu byly vybrané za dvacet minut,“ informuje Tomáš Nakládal z pořadatelského klubu Spartak Praha 4. V den závodu se mohli registrovat jen běžci z dětských kategorií. Společně s předběžně přihlášenými se jich dohromady na startech sešlo 1600.

 

„Velká kunratická je legenda mezi běhy. Závod má svoji atmosféru. Běhá se v nádherném prostředí podzimního lesa, což bylo letos  ještě umocněné teplým počasím. Hezké na závodě je i to, že se běžeckého klání zúčastňují celé generace. Od těch nejmenších dětí až po osmdesátileté vytrvalce,“ vyjmenovával Tomáš Nakládal důvody, proč je o akci takový zájem.

 

 

Orientační běžci mají v terénech výhodu

 

Dalším z důvodů je skutečnost, že se Velká kunratická koná na samém závěru sezony. „Pro nás je to možnost si zaběhnout taky bez mapy. Jen s důrazem na rychlost běhu,“ vysvětluje Kamil Arnošt, proč orientační běžci z Dobříše na akci pravidelně jezdí.

 

Pro dobříšskou výpravu to byla celkově pátá návštěva legendárního běhu. Té letošní se zúčastnilo 26 závodníků.

 

Vítězem hlavního závodu Velké kunratické se stal Jan Procházka, který cílem proběhl v čase 11 minut a 36 vteřin. Trať dlouhou 1900 metrů proběhla mezi ženami nejrychleji Adéla Stránská. Její vítězný čas byl 7 minut a 21 vteřin.

„Čeká nás sice ještě vánoční oddílový přebor, ale tam jde hlavně o společnou zábavu, než o sportovní výkony.Teď je třeba si trochu odpočinout a pak se začít připravovat na další sezonu“ doplňuje ještě předseda oddílu.

 

V podání orientačních běžců byly  „odpočinkovější" i členité kunratické tratě. „Náš hlavní sport je orienťák, ve kterém je většina tratí ještě náročnější než na Velké kunratické," vysvětluje předseda Kamil Arnošt. Ostatně, že se zkušenosti z orientačních běhů v Kunraticích hodí, potvrdil i vítěz hlavní části závodu. Tím byl Jan Procházka, jeden z nejúspěšnějších orientačních běžců na světě.

 

 

Klíčová slova: