I kočky mají svoji Miss. Ta letošní se jmenuje Belinda

Absolutní vítězkou pro rok 2015 se stala kočka Belinda
Zobrazit fotogalerii (12)
 

Více než stovka micek se o víkendu předvedla v centru Zahrada na Jižním Městě, aby se mohla utkat v soutěži krásy o titul Miss kočka. O celé akci jsme si povídali se zakladatelskou a organizátorkou Miss Kočka Kateřinou Kašparovou.

Jak vznikl nápad uspořádat Miss kočka?

Napadlo mě, že obyčejné domácí micky nemají možnost se předvést na výstavě. Ty byly v době na přelomu tisíciletí, kdy nápad vznikl, určené jen pro ty urozené s rodokmenem. A protože už tehdy se konaly voříškiády pro pejsky, bylo mi tak trochu těch domácích krasavic líto – protože každý, kdo máme doma kočku víme, že je ta NEJ. Na tomto základě jsem vymyslela motto akce „Máte doma nejkrásnější kočku? Tak to dokažte – přihlaste ji do soutěže krásy“. A protože se mi zdálo divné nazývat ji „Micka roku“ - vymyslela jsem název Miss kočka. První se konala v roce 2003, letos byla už devátá. Ještě bych chtěla zdůraznit, že je to akce důsledně charitativní. Veškerý výtěžek jde přímo na pomoc útulkům opuštěných koček. Souběžně se soutěží krásy probíhá Umísťovací výstava koček z útulků z celé ČR, kde si může zájemce vybrat nového kočičího kamaráda. U vstupu vybíráme konzervy, a ty hned na místě dělíme mezi přítomné útulky.

Čtěte také: LIdi kočky vyhazují jako odpadky

Podle čeho se kočky hodnotí?

Absolutního vítěze vybírají sami návštěvníci pomocí hlasovacích lístků – a tady jde vyloženě o subjektivní názor každého diváka, těžko říct, podle čeho se rozhodují. Už se i stalo, že vyhrála handicapovaná kočička. Například v roce 2005 Adélka, kterou její panička našla jako malé polomrtvé kotě na ulici s utrženým ocáskem. Takže lidi zaujme i příběh. Tituly jako Kočka/Kocour roku, NEJ Srst apod. vybírá VIP porota – v ní zasedají obvykle známé tváře-milovníci koček (moderátoři, herci, dvounohé královny krásy apod.) a také odborné posuzovatelky koček.

Mohlo by vás zajímat: Kastrací kočku ochráníte před nežádoucím množením i nemocemi

Jak mohu přihlásit svoji kočku do soutěže?

Může se přihlásit kdokoliv – nezkoumáme původ kočičky – byť jinak důsledně bojuju proti nezodpovědnému množení koček bez PP, tato akce je o něčem jiném. Je o setkání se s lidmi stejně „postiženými“ kočkomilstvím, o kráse těchto zvířat, a hlavně o pomoci útulkům, jak už jsem zmínila.

Kdy bude další ročník?

Příští rok bude 10. ročník, a ten chceme ještě vylepšit o nějaké novinky. Termín ještě neznáme, ten budeme teprve řešit. Ale přihlásit se můžete klidněte už teď – na webu www.misskocka.cz v rubrice Přihláška.