Jak paralyzovat výtah - Adamova sportovní povídka

Neuvěříte tomu, jak se dá výtah zablokovat
 

Určitě jste už někdy jeli výtahem. A teď ruku na srdce. Nezkoušeli jste někdy něco hodit do té malé mezírky mezi dveřmi a podlahou výtahu?

Když jsem byl malý, párkrát jsem se tam snažil hodit žvýkačku anebo lístek z MHD. Představte si ale, že se nám do té dvou až tří centimetrové mezírky  dostala basketbalová mičuda. Nemožné? Mám na to tři svědky...

 

Většina z vás ví, jak basketbalový míč vypadá. Má průměr okolo 25 centimetrů a zdrsněný povrch. Jen kousek od domu jsme měli basketbalový koš, a tak jsme si na něj chodili často zaházet. Jednoho dne jsem si takto házel s dvěma kamarády. Po několika hodinách zábavy jsme se rozhodli, že se půjdeme napít. Nastoupili jsme proto i s míčem do výtahu a rozjeli se nahoru.

 

Můj soused si mezitím roztočil míč na prstě tak, jak to dělají slavní žongléři z Harlem Globetrotters. Mně však přišel na mysl ten skvělý nápad, že mu do té ruky strčím. Míč byl skoro nový a zdrsněný povrch nebyl vůbec ošoupaný. Jeli jsme výtahem směrem nahoru, takže když basketbalový míč padl přímo ke dveřím, začal se při nich otáčet. Během sekundy ho výtah s příšerným pískotem „vcucnul“ do té mezery. Zastavili jsme se. Z míče jsme viděli jen polovičku. Natlakovanou k prasknutí. Druhá polovina byla někde v šachtě pod námi.

 

Neměli jsme tehdy ještě mobilní telefony a tak jsme jen zkoušeli, zda tlačítko se zvonečkem opravdu funguje.  Po několika minutách začal někdo bouchat na dveře, „proč výtah držíme?“ Na naší odpověď, že se výtah zasekl basketbalovým míčem, se nám dostal jen příval nadávek. Až po 15 minutách nás konečně vysvobodila domovnice, která se naučila dveře otevírat pomocí háčkovací jehlice. Protože jsme byli zaseknutí mezi poschodími, vyskákali jsme ven vrchní částí výtahu. Když jsme vystoupili, tlak v kabině se snížil a my mohli vytáhnout deformované basketbalové vejce.

 

Od té doby vím, že na výtah je potřeba si dávat pozor. Když může „vcucnout“ basketbalový míč, proč ne kabát, šálu nebo tašku?

 

Jiné zajímavé povídky s překvapivým rozuzlením naleznete:

 

Jak se z nalezeného voříška vyklubala šlechtěná rasa

Sidy, šampion - sportovní povídka Romana Kulicha

Babiččina výprava na hřbitov a překvapená paní učitelka

 

Klíčová slova: