S rakovinou plic máte 20% naději na přežití

 

Prevencí je zdravý životní styl - nekouřit, snížit stres, hýbat se a zdravě jíst. O souvislostech onemocnění se dozvíte na akci Onkomajáku ve společenském centru Jesenice.

Ředitel sdružení Onkomaják Tomáš Kruber

Tomáš Kruber objíždí města s obří maketou střeva. Je totiž výkoným ředitelem občanského sdružení Onkomaják, které sdružuje pacienty s onkologickým onemocněním a pořádá osvětové akce. "Lidé mají málo informací o škodlivých faktorech. Vědí třeba, že špatná strava škodí, ale nevědí, jak by měl vypadat zdravý jídelníček. Způsob roadshow se nám osvědčil jako nejfektivnější způsob kontaktu s veřejností," říká Tomáš Kruber.

Onkomaják se v rámci roadshow Střevotour představí 21. 11. 2015 v Jesenici u Prahy. Pokud se chcete dozvědět o prevenci rakoviny, můžete tento den navštívit od 14 do 18 hodin společenské centrum.

Počty zhoubných nádorů narůstají

"Počty nemocných v léčení se zvyšují. Ve světě na rakovinu plic umírá 1,6 milionu nemocných. 3 úmrtí každou minutu! Do pěti let od zjištění rakoviny plic umírá 80% nemocných. Nejhorší je karcinom slinivky břišní - úmrtnost 90 %," říká Prof. MuDr. Luboš Petruželka, CSc. přednosta Onkologické kliniky.

Očekává se nárůst nemocných v ČR

Ročně onemocní 6700 lidí v ČR rakovinou plic. Do roku 2030 se tento počet zřejmě zvýší až 8700 případů za rok. Mírný pokles trendu onemocnění je u mužů a nárůst u žen. Nejohroženejší skupinou jsou lidé 60-70 let věku, ale roste počet mladších pacientů. Až 87% nemocných jsou aktivní nebo bývalí kuřáci. 

Příznaky karcinomu plic: trvalý kašel, vykašlávání, zejména krev v hlenu, sípavý dech, opakující se zápaly plic, nechutenství, nadměrná únava, obtíže při polykání, bolest na hrudi, dechové obtíže, v pozdních stádiích úbytek hmotnosti.

Čtyři stádia  

V prvním stádiu je nádor malý a bez příznaků, je také největší šance léčby. Většina nemocných je zachycena ve stádiích III. a IV. V posledním stádiu (již s metastázami) je odhaleno 51 % nemocných. Úspěšnost léčby - v I. stádiu přežití 58 %, ve IV. stádiu jen 7,5 %.

Prevence

Prevencí je zdravý životní styl - nekouřit, snížit stres, mít pohyb a zdravou stravu. Důležité jsou i  pravidelné zdravotní prohlídky. V ČR bohužel zatím neexistuje efektivní screening. "Národní screeningová studie The National Lung Screening Trial NLST v USA byla prováděna pomocí CT. Dosáhly tak snížení rizika úmrtí o 20 %," informuje Prof. MuDr. Luboš Petruželka, CSc.

Diagnóza: kuřák

F17.2 Závislost na tabáku (poruchy duševní a poruchy chování, způsobené užíváním tabáku)

Doc. MUDr. Eva Králíková, CSc vede Centrum pro závislé na tabáku, je jediné pracoviště v ČR, které se zabývá výhradně léčbou kuřáků. Odhaduje se, že asi 85 % rakoviny plic je způsobeno kouřením. V ČR přitom kouří 31,4 % populace. "Kouření snižuje imunitu a vyvolává záněty. Kuřák mívá pomalejší hojení a častější komplikace po operacích. Kouření snižuje účinek léků. 7 z 10 kuřáků si přeje přestat. Kouření urychluje metabolismus, takže zkracuje dobu účinnosti léků. Nemoci způsobené kouřením jsou nejčastějším důvodem úmrtí psychiatrických pacientů. Těch přitom kouří až 80 %." upozorňuje docentka Králíková. 

Doc. MUDr. Eva Králíková, CSc.
Čtěte také: Kouření je hraní si s ohněm  Je mnoho důvodů, proč přestat s kouřením. Pokud se rozhodnete svému zdraví ulehčit, pomohou vám podpůrné prostředky a odborná centra. 

 

 

Klíčová slova: