Co se děje v továrně PTZ?

PTZ je zkratka pro Povltavské tukové závody. Kdysi se tu vyráběla i mýdla, například Nela batole.
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Tradiční podnik v Nelahozevsi, který dokonce ustál privatizaci. V roce 2010 z "PéTéZetky" propuštěno na 700 zaměstnanců. Co se s areálem, který patřil Unileveru, děje nyní?

Areál v letech 2010 - 2015
Společnost Unilever v roce 2010 propustila všechny zaměstnance a odstěhovala se do Polska.  Poté osiřelý areál odkoupila společnost vyrábějící vlhčené ubrousky, ale od původního záměru rozšířit výrobu noví vlastníci odstoupili a před třemi lety celý areál prodali společnosti NesalukaDoposud se nepodařilo v areálu obnovit obdobný provoz.

 

Byl to jeden z významných zaměstnavatelů regionu. Pracovalo tu skoro 700 lidí. Vyráběly se tu margaríny, mýdla nebo majonézy, než po rozhodnutí firmy Unilever přesunuli svou výrobu do Polska. Areál v roce 2010 osiřel a dlouho se debatovalo, co tu bude... Mezi lidmi se napovídalo ledacos. Hovořilo se třeba o čokoládovně... Jaká je realita?

 

V areálu funguje rafinerie a skladovací prostory

Areál od roku 2012 patří společnosti Nesaluka a.s. Technologii rafinerie provozuje společnost Povltavské Tukové Závody Trading a.s., která navázala na historii společnosti a vrací do areálu výrobu rafinovaných olejů.

"V současné době zaměstnáváme 11 lidí. Naším cílem je závod opět oživit, a pokud se podaří do areálu přilákat další zajímavé nájemníky, mohou se objevit další pracovní příležitosti," uvádí paní Zuzana Dalecká ze společnosti Nesaluka a.s.

V současné době jsou v areálu pronajímány převážně skladovací prostory. "Areál je využit z části. Prostory pro výrobu stále nabízíme k pronájmu, stejně jako kancelářské prostory, dílny, výrobní haly. V současné době máme volné 3 výrobní haly," prozradila.

 

Hledá se spolehlivý nájemník 

Podle paní Dalecké mají ostatní firmy o pronájem v areálu zájem: "Máme mnoho poptávek, ale vzhledem k tomu, že jsou budovy velice specifické, tak nevyhovují  požadavkům každého  zájemce. Rádi bychom našli dlouhodobého a spolehlivého nájemníka, který by ocenil kouzlo výrobního areálu s dlouholetou tradicí." (viz tabulka)

Tradice areálu
1932 - Továrna na průmyslové zpracování tuků byla v Nelahozevsi vybudována pod názvem Velkonákupní družstevní podniky. Zajímavost: Starší lidé továrně proto říkali "védebka".
1951 - Podnik byl znárodněn a přejmenován na Povltavské tukové závody (PTZ). Mezi nejznámější výrobky ze zdejší produkce patřily margaríny Dukát, Hera, Visa a Smetol a mýdla Cleo, Lotos a Nela (pojmenované po Nelahozevsi).
1992 - Podnik byl zprivatizován do rukou britsko-nizozemské společnosti Unilever.

Nicméně s tak velkým využitím areálu, jaký měl v době, kdy patřil firmě Unilever, současní vlastníci nepočítají. "Obávám se, že tato doba je nenávratně pryč, ale na obnově výroby cíleně pracujeme," uzavírá paní Dalecká.

 

Mohlo by vás zajímat

Klíčová slova: