Příležitost pro kapsáře: Vánoční shon se blíží

Peněženku si radši dávejte do vnitřních kapes, radí policie.
 

Policie ČR radí, jak si dát bacha na zloděje při nákupu vánočních dárečků.

Vánoce se blíží, o čemž svědčí nejen televizní reklamy, ale i vánoční výzdoba u obchodních domů. Pro zlodějíčky je předvánoční nákupní sklon doslova obdobím žní. Nervózní lidé
v tlačenicích a nadité peněženky je lákají natolik, že sjíždějí do míst, kde je hodně lidí, a využívají ke krádeži každou příležitost.

Jejich revírem jsou tlačenice v obchoďácích, MHD a tak dále. Kromě peněz v hotovsti berou vše, co lze zpeněžit, třeba mobily nebo svrchní oděvy, ale i platební karty nebo osobní doklady.

"Každá krádež věcí v předvánočním období je pro naprostou většinu lidí velmi nepříjemná a stresující. Mnohdy takto okradení lidé během okamžiku přijdou o většinu peněz na dárky," uvedl Josef Houžvic z oddělení tisku a prevence PČR Mělník.

 

 

Doporučení

"Mějte na paměti to, že když vám někdo ukradne kabelku nebo tašku, ve které máte osobní doklady, platební kartu a další věci, kolik času strávíte tím, než si všechny tyto doklady obnovíte. Další nebezpečí je v tom, že vaše osobní doklady může někdo zneužít," upozorňuje Josef Houžvic.

Policie ČR uvádí několik doporučení co udělat proto, abyste se nestali další obětí zloděje:

  1. Peněženku, doklady a cennosti mějte neustále pod dohledem, peněženku schovejte do vnitřní kapsy oděvu, vnitřní přihrádky kabelky nebo na dno tašky apod.
  2. Kabelku či tašku neodkládejte nebo ji při odložení na vozík mějte neustále na očích.
  3. Větší obnos peněz si rozdělte na více částek a uložte je na různá místa, doklady a klíče noste pokud možno odděleně.
  4. Máte-li platební kartu a nepamatujete si PIN, zásadně ho nenoste s kartou. Pokud je vám odcizena, nechte ji ihned zablokovat.
  5. Častěji si během nákupu kontrolujte, zda máte u sebe všechny věci, se kterými jste přišli do obchodu.
  6. Nenechávejte v autě žádné věci nenechávejte na sedadlech. Vše uschovejte do zavazadlového prostoru. Bunda, kabát nebo taška zanechaná na sedačce může být mnohdy pro zloděje dostatečným důvodem k vloupání do vozidla
  7. Buďte ostražití i při ukládání nákupu do auta. Zloději využívají situace a nepozorovaně vniknou do kabiny vozidla a odcizí odloženou tašku, kabelku či bundu, zatímco ukládáte zboží.
  8. Při cestování MHD dávejte na své věci obzvláště pozor. Při čekání na zastávce nebo nástupišti zkontrolujte, jestli máte uzavřené zavazadlo a kapsy. Nastupování a vystupování z dopravních prostředků bývá velmi často využíváno k okradení.
Klíčová slova: