Kraj chce výběrové řízení na pronájem letiště Benešov

Hejtman Miloš Petera a ředitel Letecké školy FAir Michal Markovič
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Hejtman Středočeského kraje jednal s provozovateli letiště Benešov o novém výběrovém řízení na komerční pronájem. K tomu by mělo dojít v roce 2017, zatím jej provozuje město Bystřice.

Hejtman se prohlédl prostory letiště a hovořil se zástupci samosprávy města Bystřice a uživateli areálu.

Veřejné vnitrostátní letiště se nachází jihozápadně od Benešova na katastru města Bystřice. Stavba začala v roce 1937 pro československou armádu. Plocha přešla od armády přes Fond národního majetku na nově vzniklý kraj. Od roku 2000 nese též označení Neveřejné mezinárodní letiště a je využíváno k soukromým letům za hranice státu. Letiště spravuje organizace zřízená městem, která má čtyři zaměstnance. Působí tu dvě letecké školy F-Air a BemoAir. Letiště Benešov nabízí vyhlídkové lety a výcvik pro získání pilotního průkazu. Ročně se na letišti uskuteční 20-25 tisíc startů, což je nejvíc po pražské Ruzyni. Celkem zaměstnává až 80 lidí z regionu. Cestujícím nabízí dvě restaurace a hotel. Letecká škola F-AIR spolupracuje se zahraniční klientelou a uzavřela smlouvu s čínskou provincií Sečuán o výcviku čínských pilotů.

Jednání s provozovateli 

Se středočeským hejtmanem se dnes setkal se starostou města Bystřice Danielem Štěpánkem (ODS). Město Bystřice má od kraje letiště v pronájmu. Schůzky se účastnili také Michal Markovič, ředitel soukromé letecké škol F-Air a Jakub Edr, ředitel městské příspěvkové organizace Letiště Benešov.

Kraj chce komerční nájem 

„Naším cílem je postupně vypsat soutěže na všechny dlouhodobé pronájmy různých objektů v majetku kraje. Chceme nastavit i nová pravidla fungování Letiště Benešov. Děkuji obci Bystřice za to, že předběžně souhlasí s návrhem na stažení výpovědi z nájmu. Máme nyní čas vše v klidu projednat a vypsat nové výběrové řízení,“ řekl hejtman Petera.

Město se novému nájemci nebrání

Města Bystřice bude záležitosti letiště projednávat ve středu 18. listopadu. „Předběžně jsme se ale dohodli, že budeme souhlasit se stažením výpovědi a že nájemní smlouva bude ukončena v červnu 2017. Pokud do té doby kraj úspěšně dokončí výběrové řízení na nového provozovatele,“ vysvětlil starosta Bystřice Daniel Štěpánek.

Nové osvětlení a další investice

„Máme zájem především splnit úkoly, ke kterým jsme se zavázali při převzetí benešovského letiště do majetku kraje. Například je potřeba vybudovat osvětlení letiště nebo zpevnění přistávací plochy. Věřím, že ve spolupráci s novým nájemcem se nám toto podaří zrealizovat,“ doplnil hejtman Miloš Petera. Potřebné investice by tak nesl nový nájemce, který je bude mít pravděpodobně zakotveny v nájemní smlouvě.

 

Klíčová slova: