Tango nebo latinu, sami nebo s partnerem? Je to jedno, hlavně tančete!

V Argentině tančí každý, proč u nás ne?
 

Mnozí z nás si v dnešních dnech nedají ujít sobotní televizní StarDance. Hezky se na to kouká z pohovky. A když ke všeobecnému údivu anebo zděšení stále boduje Lukáš Pavlásek - co kdybychom si taky zatančili, ať je nám 8 nebo 80? 

Ptáte se, proč? Protože je to fajn, a taky je to zdravé.

 

Rovnováha a ladnost

Díky tanci si pěstujete rovnováhu, která je pro stárnoucí jedince někdy až životně důležitá; významně snižuje riziko pádů a případných následných zlomenin. Získáte lehkost v nohách a celkově lepší vnímání těla a pohybu. Jedním z nejlepších tanců, které pomáhají udržovat rovnováhu, je prý tango.

 

Zpevnění a zeštíhlení – to potřebujeme

Naprostou jedničkou, která zpevní držení tvého těla a zeštíhlí postavu, jsou údajně latinskoamerické tance. Většina z nich (salsa, ča-ča, samba, flamenco a další) vyžadují vzpřímenou postavu, což je i z estetického hlediska hezké. Na shrbený postoj zapomeneme, protože tyto tance nás k rovnému držení těla donutí. A navíc si zpevníme postavu a svalstvo.

(O pohybu pro zdraví čtěte také: Najděte si svou Martinu)

 

Kde se můžete přihlásit

Kurzy tance pro dospělé pořádá řada institucí. Ve středních Čechách třeba Ladanza centrum v Kolíně III, taneční škola Dohnal Dancing v Příbrami nebo v Dobříši nebo taneční centrum R.A.K. v Berouně a ve Slaném.

Taneční pro dospělé v Příbrami
Taneční pro dospělé v Dobříši

 

 

 

 

 

 

 

PaedDr. Blanka Takáčová pořádá v Týnci nad Sázavou Taneční kurzy pro dospělé začátečníky, pokročilé i pro ty, kteří se chtějí naučit tančit individuálně.

 

Nemáte právě „k dispozici“ partnera?

Nic se neděje. Kurzy tance bývají i pro ženy. Třeba známá taneční škola Plamínek nabízí v Poděbradech i Single Lady Dancing s latinskoamerickými tanci nebo spojené s relaxačními víkendovými pobyty.

Zdravotní benefity
Tanec zlepšuje dýchání; když se snadno zadýcháváte, nebude to asi věkem, ale spíš životním stylem. A pokud ještě k tomu přibýváte na váze, žijete usedle, dýcháte „jen napůl“. Výsledky studie King‘s  College v Londýně z roku 2011 tvrdí, že ženy nad 60 s dýchacími a pohybovými potížemi po cvičení jógy nebo taneční terapii udávaly zlepšení fyzického stavu i duševní pohody.
Tanec posiluje kosti, a to i ve vyšším věku; díky vhodnému pohybu tohoto typu se zlepšuje jejich hustota.
Tanec odstraňuje bolest; při nepříjemných potížích se obvykle nechceme hýbat, ale například při osteoartritidě, revmatismu nebo při osteoporóze si při mírné bolestivosti ulevíme pohybem. Zabráníme tak slábnutí svalů a tuhnutí kloubů i přibývání na váze. (Pokud však cítíte neobvykle ostrou pálivou bolest, a pokud se vám zdá, že ji cítíte spíš v kloubu než ve svalu, tak zajděte k lékaři.)

Čtěte také:

Co radí Kateřina Cajthamlová

Seznámení U KOCOURA