Poznejte nový sport. Discgolfová hřiště rostou jako houby po dešti

Discgolf může hrát každý v kterémkoliv ročním období
 

Jednoduchá pravidla, finanční nenáročnost a pohyb na čerstvém vzduchu. Není divu, že discgolf zažívá celosvětový boom.

Přestože se termín „discgolf“ používá jen asi 40 let, v pozměněné formě ho „hráli“ už v pralidé. „Když pračlověk hledal způsob, jak nejbezpečněji zabít kořist, přicházel na to, že je lepší ji zabít z větší vzdálenosti. Že plochý kámen letí rychleji a dále než kulatý. Při zkouškách těchto dovedností se dá říci, že podvědomě hráli jakýsi discgolf,“ vysvětluje jeden z propagátorů sportu Jan Piecha.

 

Při odhozu se nesmí žádná část hráčova těla dotýkat země za čarou výhoziště
Zobrazit fotogalerii (4)

Hrát ho může každý

 

Jak se od té doby změnila pravidla? Discgolf vychází z pravidel klasického golfu. Cílem hry je na co nejmenší počet hodů dostat disk (frisbee) z výhoziště do discgolfového koše. První hod hází hráč z určeného výhoziště, další pak z místa, kde disk zůstal ležet. Pokud zůstalo frisbee na stromě, hází hráč z místa pod diskem. Discgolfista přitom nesmí měnit žádnou součást hřiště, aby si ulehčil hod. Například ohýbat nebo snad dokonce lámat větve je považováno jako přestupek proti pravidlům.

 

„Předností discgolfu je, že je vhodný pro každého. Je určený jak pro jednotlivce, tak pro skupiny. Nezatěžuje životní prostředí. Člověk se při discgolfu pohybuje rychlou chůzí, která je pro něho nejpřirozenějším pohybem,“ vyjmenovává další klady sportu Jan Piecha.

 

Počet hřišť v Čechách raketově stoupá

 

Discgolfové hřiště bývá navrženo tak, aby se hráči museli potýkat s přírodními překážkami, jako jsou stromy, keře a případně i vodní plochy. Discgolfisté by měli ukázat svoje schopnosti házet krátké i dlouhé, levo i pravotočivé hody.  

 

Pokud budete hrát v týmu, jak první provede hod ten, který je od cíle nejdále

Discgolfové hřiště si můžete vytvořit sami, pokud vlastníte přenosný discgolfový koš. Můžete využít i některé z vystavěných hřišt, kterých je po republice už bezmála šedesát. Jejich počet přitom rychle roste a dá se očekávat, že tomu bude i v příštích letech. Pro lepší srovnání, ještě v roce 2012 jich v Čechách byla přibližně dvacítka.

 

Discgolfová hřiště naleznete, mimo jiné, v Chotýšanech na Benešovsku, v kladenském parku Sítná, v lesoparku v Rudné u Prahy a v parku u zámku Konopiště. V Praze si můžete zahrát na discgolfovém hřišti v parcích na Ladronce, na Krejcárku, na Chodově a ve Stodůlkách.

 

Klíčová slova: