Sezení u počítače je doslova pohroma. Pro koho? Pro co?

Masáž hlavy uleví při mnoha potížích
 

Bolí vás často hlava? Trpíte migrénami? Váš problém vůbec nemusí být v hlavě, na vině může být vaše páteř, především její krční část. A za to může JEN nesprávné sezení u počítače.

Profesionální maséři se denně setkávají s těmi, kteří si stěžují na bolest hlavy, na migrény, bolesti a ztuhlost v oblasti šíje. Tito lidé obvykle mají sedavé zaměstnání, často pracují u počítače, mnoho hodin stráví jízdou v klimatizovaném autě. Zkušený masér zjistí, že mívají navíc špatné držení těla a jsou ve stresu.

 

Únava z počítače

U počítače nás pracuje spousta, například Naďa z Českého Brodu u něj sedí s přestávkami tak 8 hodin denně:

„Někdy se mi dělá až špatně, tak se jdu projít. A třeba přitom nakoupit,“ řekla nám. Přečtěte si, co je vhodné při únavě z počítače dělat.

Sezení u monitoru počítače, i když se to zdá banální, přináší mnoho zdravotních potíží. Stačí uvědomit si, jak správně sedět, a dodržovat pár jednoduchých pravidel:
  • nezůstávejte dlouho v jedné poloze, vstaňte, protáhněte se, projděte se a srovnejte si záda
  • dávejte pozor na správnou polohu hlavy - bývá často a dlouho jakoby „vystrčená“ vpřed a skloněná; občas se narovnejte s rameny dozadu a dolů a hlavu jakoby zasuňte dozadu
  • monitor by měl být ve výši očí, úhel nohou na židli by měl být 90 stupňů; pozor na monitor (a tedy i hlavu) v rotaci – seďte před počítačem rovně, nikoli stranou
    Přibližně takto bychom měli sedět u počítače

 

Přečtěte si o bolestech zad

 

Naučte se masáž

Při masáži hlavy je třeba uvolnit podkoží, to znamená kůži od lebky. Tento typ masáže si každý může naučit sám.

Masáž hlavy se provádí krouživými pohyby prsty proti sobě, obvykle nasucho, někdy i s lehkým masážním olejíčkem. Dámy si samozřejmě tento typ masáže dopřejí před plánovaným umytím vlasů a úpravou účesu. Masáž se dělá ne tlakem, ale lehkým jemným kroužením v místech, kde jsou potíže. Tam je také obvykle kůže hodně nepohyblivá a jakoby přirostlá k lebce. Je nutné dávat pozor na spánkovou oblast a tady masírovat opravdu jemně, bez silnějších stisků.

Bolest hlavy zažije každý, u počítače často

 

Na partie v zadní části krku se zapomíná

Hodně důležité jsou naopak masáže a tlakové body kolem krčních úponů (najdete je v místech zadní části krku, kde se připojují k lebce). Na ty se často zapomíná. V některých kadeřnických salonech si tuto péči, i když třeba jen krátkou, můžete objednat.

Masáž hlavy pomůže odstranit napětí, prokrví podkoží a navodí pocit lehkosti. Pomůže i proti některým typům bolesti hlavy.

 
Špatné postavení hlavy zablokuje i krční páteř

Masáž šíje umí odstranit bolesti hlavy způsobené špatným držením hlavy, ale i celého těla. Špatné postavení hlavy může zablokovat dokonce i bederní páteř.