Šetřete jinde, dopřejte si kvalitní péči a vůni

Kosmetických přípravků je plno, ale vybrat si správný není snadné
 

Kolem 50. roku, v souvislosti s menopauzou a hormonálními změnami, ženám ubývá v pokožce kolagen a pleť začíná pomalu nebo rychleji ochabovat, stárnout, začnou se tvořit vrásky.

Geny i tady hrají svou roli, a také to, zda máme mastnější nebo suchou pleť. Během stárnutí bývá pokožka celého těla a tedy i obličeje sušší, a málo hydratovaná.

(Čtěte také o tom, jak se "nechat zaschnout")

Jak o pleť pečovat ve věku 50 a výš?

  • jídelníček: správné stravování a především hydratace
  • pobyt na čerstvém vzduchu: denní procházka
  • masáž
  • kosmetika
  • vůně

Jídelníček by měl obsahovat tučnější ryby (losos, sardinky) s omega 3 mastnými kyselinami, olivový olej, vitamin E, zeleninu (rajčata, papriky), ovoce (bobuloviny).

(Podrobnosti najdete také v článku Jídlem proti čárečkám, vrásečkám...)

Denní procházka vás nic nestojí, jen trochu času. Překonejte lenost u televizní obrazovky a před spaním obejděte (oběhněte) blok. Když bude poprchávat nebo trošku sněžit, bude to pleti ku prospěchu.

(Čtěte také: Umíte chodit? Jestli si myslíte, že...)

 

Masáž a kosmetika

Masáž není výmysl pro bohatší vrstvy, ve vyšším věku je to nutnost. O tom a o vhodném výběru kosmetiky mluvíme s odbornicí: Kosmetička Zuzana Filipová  původně pracovala jako zdravotní sestra v Praze. Nyní žije v Moleticích a salon má na okraji Prahy.

Kosmetička Zuzana

Jakou péči doporučujete ženám po padesátce nebo šedesátce? „Za nejpodstatnější pokládám prokrvování pokožky, které dokáže jen správná masáž.“

Na co by ženy v tomto věku neměly zapomínat? „Každý večer dobře odlíčit pleťovým mlékem nebo micerální vodou; vody tohoto typu tonizují, ale nevysušují. To je pro starší plet zásadní. A potom opláchnout vlažnou vodou, promastit a vyživit.“

Jaké krémy doporučujete? „Nejsem zastáncem zbytečně drahých krémů; mnohé mají krásný obal a pěkně voní, ale nemusí vyhovovat každému. Záleží na tom, jakou má žena pleť, to je dané geneticky, a potom na správné péči. Pokud si nevíte rady, zeptejte se své kosmetičky, anebo v lékárně. Ale i ten nejkvalitnější krém nepomůže, pokud konkrétně vaší pleti nebude vyhovovat.“

 

Příjemně vonět je povinnost

Parfém, toaletní voda - to je přímo nutnost pro každou ženu. Vyberte si dobrou značku. Vždy platí, že s francouzskou neuděláte chybu. Toaletní voda (na snímku) kombinuje jasmín, korsickou slaměnku, citron a pomerančový květ, růžový pepř a bílé dřevo. A také klasiku všech vůní - ambru.

Kvalitní vůně je nutnost

 

Napište Ježíškovi - a vysvětlete mu, že kvalitní přípravky nepatří mezi nejlevnější a nekupují se v drogerii.