Než si pořídíte psa nebo kočku…

Pořízení domácího mazlíčka znamená mít za něj zodpovědnost
 

…měli byste si to důkladně rozmyslet. Rozhodně by to neměl být jen momentální rozmar, módní vlna nebo „originální“ ale nechtěný dárek k Vánocům. Přeplněné útulky v Praze a okolí jsou důkazem toho, že bychom měli více přemýšlet.

Měli byste zvážit, jaké jsou vaše možnosti – kolik budete mít na zvíře času, místa a taky peněz. S obrovskou láskou a nekonečnou oddaností, kterou od zvířete přijmete, přijímáte také zodpovědnost za jeho život a zdraví.

Pořízení čtyřnohého chlupatého mazlíčka vám přinese bezesporu mnoho radosti, budete se smát jeho kouskům, potěší vás, když vám bude smutno, nikdy vás nezradí a bude s vámi snášet dobré i zlé. Já už si život bez psa nebo kočky neumím představit, „něco“ by mi prostě chybělo. Ale měli byste být připraveni se o něj na oplátku postarat.

Čtěte také rozhovor s předsedkyní Útulku pro kočky v Tmani u Berouna

Mazlíček vás bude něco stát

 Kromě pravidelných výdajů na stravu byste měli mít i určitou rezervu v případě, že váš chlupáček náhle onemocní. Utracení mladého a jinak zdravého psa kvůli zlomenině nohy, protože nemáte na operaci, není řešení hodné homo sapiens. Stejně tak počítejte i s výdaji na prevenci – očkování, odblešení, odčervení, preventivní prohlídky. Čím bude váš pes nebo kočka starší je pravděpodobnější, že bude potřebovat větší investice do péče o zdraví.

Rozhodli jste si pořídit kočku do bytu? Co radí milovický chovatel britských koček?

Šetřit na zdraví se nevyplácí

A to ani na vašem ani na vašich milých včetně zvířat. Investice do kvalitní stravy a prevence se vám vrátí nejen finančně, protože ušetříte za následné ošetřování nemocného zvířete, ale hlavně v podobě spokojeného a vděčného přítele.

Věnujte jim svůj čas

Není pravda, že velkého psa nemůžete mít v bytě. Pokud mu budete věnovat dostatek času a budete s ním pravidelně chodit ven na dlouhé procházky, budete si s ním hrát a nenecháte ho dlouho zavřeného, plně mu postačí váš i malý byt jako luxusní bouda. Naopak i „kapsový“ psík bude nešťastný ve velkém domě, v kterém bude ale zavřený celý den a sám. O něco lépe snáší samotu kočky, ale i ony by měly mít dostatek prostoru se dodatečně „vyřádit“ a vyběhat, žádnému tvorovi nesvědčí nedostatek pohybu.

Nepořizujte si zvířata místo dětí

Lépe řečeno nechtějte po vašem psovi nebo kočce, aby vám dítě nahradili. Vztah rodiče a dítěte je ničím nenahraditelný a frustrovali byste sami sebe i zvíře přehnanými nároky a ambicemi, které vám zvíře prostě nedokáže splnit. Chápání psa a kočky z jejich zvířecí podstaty vám umožní lépe chápat jejich potřeby. Vždyť i ten nejmenší Yorkshire je původně teriér (lovecké plemeno) a ne kabelka nebo panenka. Štěstí jim přinese to, že mohou být s vámi, že si s vámi budou hrát, budou mít jídlo a domov… ne nejnovější model Versaceho a kosmetika třikrát do týdne.

Mějte informace

Obzvlášť pokud si pořizujete zvíře poprvé, měli byste si pečlivě zjistit, co bude váš nový přírůstek do rodiny potřebovat. Zeptejte se známých na radosti a strasti soužití se psem nebo kočkou, informujte se u chovatele na způsob stravování, chovu a specifika daného plemene (některá psí plemena nejsou pro začátečníky vhodná), nebojte se požádat veterináře o radu stran péče o zdraví. Zkuste strávit nějaký čas s vaším vysněným zvířetem a podrobte tomu i všechny členy vaší domácnosti, tak nejlépe zjistíte, jestli někdo není na zvíře alergický. Není nic horšího než muset dávat pryč štěňátko nebo koťátko poté, co už si na jeho přítomnost zvyknete.

V dnešní uspěchané době se vyplatí investovat čas do hodnot, které vám opravdu přináší štěstí. A zvířata to dokážou. Dokažte i vy, že si jejich náklonnosti vážíte a starejte se o ně tak, jak byste chtěli, aby bylo postaráno o vás.

Připravila: Veronika Grollová, veterinářka a chovatelka, Nymburk