Středočeští starostové budou demonstrovat kvůli dotacím

Budova úřadu Středočeského kraje v Praze 5
 

Na nespravedlivé rozdělování dotací si stěžuje řada starostů obcí, kteří v pondělí po poledni budou protestovat před budovou krajského úřadu Středočeského kraje.

Demonstrace proběhne v pondělí 23. listopadu před úřadem Středočeského kraje ve Zborovské ulici v Praze 5.  Přijedou starostové z Kolína, Kamýku nad Vltavou, Radovesnic II. a dalších obcí. Hejtman Středočeského kraje se má k věci vyjádřit na pondělní tiskové konferenci, která proběhne po protestní akci.

Starostové se brání peticí

"Dotace kraje se přidělují podle politického klíče, podle toho kdo jak kde vyhrál volby a nezávislý starostové nedostávají léta nic. Dotace dostávají obce, kde jsou starostové členy ČSSD a KSČM. Psal jsem kvůli tomu dopis hejtmanovi, ale ten mi odpověděl, že znevažuju práci úředníků. Sepsali jsme také petici, která koluje mezi starosty a je termín do konce listopadu na podepsání," říká starosta obce Radovesnice II. Václav Janík. 

Starosta Kolína: V rozdělování dotací není spravedlivý systém

Akce se má zúčastnit také starosta Kolína Vít Rakušan.  "My máme dlouhodobě pocit, že dotace z kraje do Kolína nejdou. Ale nejde o Kolín a velká města. Je to vyjádření solidarity vůči obcím na Kolínsku. S těm jsem v pravidelném kontaktu a pomáháme jim v dotačních žádostech. Opakují se nářky, že podají žádost každý rok řádně v termínu a dají si s tím práci, nemají na to aparát, žádnou chybu v ní nemají a bez žádného zdůvodnění se jim dostane odpověď, že finanční prostředky nejsou.  Potom vidí ty vyvolené obce, které dostávají ročně v řádech milionů i částku převyšující deset milionů. Starostové těch obcí se vytahují, že jsou oni těmi šikovnými. Ale tomu tak není, oni mají jenom správnou stranickou knížku. Jsou obce, kde se staví semafory skoro na polní cesty a potom jsou obce, kde není základní infraktura. Rozvoj kraje má být rovnoměrný. Kraj se vymlouvá, že dotace nemůžou být 100% spravedlivé. Já vím, že jediná úplná spravedlnost je spravedlnost Boží. My bychom se však měli pokusit o nějaký stav, který nebude diskriminovat starosty, kteří nemají přístup ke správným lidem. Není v tom spravedlivý systém," řekl Vít Rakušan.

 

V příloze článku naleznete vyjádření Sdružení místních samospráv Středočeského kraje

Stáhněte siVelikost
PDF icon sdruzeni_mistnich_samosprav_-_dopis_kraji.pdf180.48 KB
Klíčová slova: