Výlety v okolí Prahy. Poznejte lesní galerii nebo reliéf bratrovraždy

V sobotu dopoledne na vás čekají dvě turistické akce směřované do okolí hlavního města
 

Rozhodování nebude jednoduché. V sobotu dopoledne se totiž souběžně konají dvě zajímavé turistické akce, které vás provedou přírodou s městskými věžáky na dohled.

Prahou a okolím

 

„Klánovice aneb cesta tam a zase zpátky“ se každoročně setkává s velkou oblibou zúčastněných. Loňský ročník pochodu absolvovaly více jak čtyři stovky zájemců. Pořadatelé z KČT Praha – Karlov pamatují totiž na každého. Na některou z tras v délce 6,8, 9 a 13 kilometrů můžete pro jejich nenáročnost vyrazit i se svými ratolestmi.

 

„Je nám jasné, že malé děti nemusí pochod bavit celou dobu. Proto jsme, zejména pro ně, připravili, že po cestě budou plnit zvláštní úkoly. Tratě pro 6,8 a 13 kilometrů jsme schválně vedli po naučné stezce Lesní galerie, v které se dozvědí více o ekosystému Klánovického lesa,“ říká Marta Kravčíková, organizátorka pochodu.

 

Akce Klánovice aneb cesta tam a zase zpátky je jedním z celoročního seriáu pochodů Prahou turistickou

Kromě jiného vás například na třináctikilometrové trase čeká cesta přes kulturní památku, kterou je kamenný most ve Škvorecké oboře. Blíže poznáte i město Úvaly, pražské městské části Klánovice a Újezd nad Lesy, kde je také start pochodu. Ten začíná mezi půl desátou až jedenáctou hodinu před tamní restaurací Kollmanka.

 

Vedle čtyř krátkých si pro vás pořadatelé připravili i dvě delší tratě na 30 a 50 kilometrů. Od startu u metra Háje projdete Milíčovským lesem, jihovýchodním směrem se budete dál ubírat na obce Průhonice a Čestlice. Následnou pouť Říčanskem zakončíte stejně jako všechny ostatní trasy v Újezdě nad Lesy. Sraz je u metra Háje mezi sedmou až devátou hodinou.

 

„Zveme každého na toulky přírodou a na fyzický i duševní relax,“ zve na akci Marta Kravčíková. „V cíli čeká na zúčastněné turisty diplom a pro děti navíc i menší odměna,“ doplňuje organizátorka. Konec pochodu je ve 20:00 hodin.

 

Budete se muset rozhodnout. Oba pochody začínají v sobotu dopoledne

 

Tříkrálový pochod. Tentokrát do Polabí

 

Pokud už máte pražskou jižní a východní periferii prochozenou, vydejte se společně s turisty z Čelákovic na procházku jejich krajem. Na výběr máte ze čtyř tras v délce 10, 22, 32 a 40 kilometrů. Na nejkratší z nich se vydáte od čelákovické sokolovny „oklikou“ přes obec Káraný zpět. Na delších variantách cest procestujete i okolí měst Lysá nad Labem a Přerov nad Labem.

 

„Turisté budou moci na trase poznat čelákovické městské muzeum, unikátní lávku přes Labe či kapličku s reliéfem zavraždění svatého Václava a sochami andělů,“ vyjmenovává zajímavosti pořadatel Emil Snítilý.

 

Místem startu a cíle je čelákovická sokolovna, kde na vás budou organizátoři čekat od sedmi do sedmnácti hodin. „Chceme pozvat lidi, aby pro sebe něco udělali procházkou v nádherné přírodě,“ říká Emil Snítilý.  

Klíčová slova: