Starostové jdou demonstrovat

Budova úřadu Středočeského kraje v Praze 5
 

Starosta Janík (Radovesnice II): Dotace kraje se přidělují podle politického klíče a nezávislý starostové nedostávají léta nic. Dotace dostávají obce, kde jsou starostové členy ČSSD a KSČM.

Petr Halada, krajský předseda SMS ČR (Sdružení místních samospráv ČR) v pozvánce starostům píše: Před lety se v Poslanecké sněmovně PČR dělil medvěd, na krajském úřadě se dělí menší částky – tedy medvídek. Vezměte s sebou plyšové medvědy a případně gumové medvídky /na jídlo/, které budeme rozdávat kolemjdoucím. Happening proběhne v pondělí 23. listopadu před úřadem Středočeského kraje ve Zborovské ulici v Praze 5. 

 

V rozdělování dotací není spravedlivý systém

"Dlouhodobě máme pocit, že dotace z kraje do Kolína nejdou. Ale nejde o Kolín a velká města. Je to vyjádření solidarity vůči obcím na Kolínsku. S těm jsem v kontaktu, pomáháme jim v dotačních žádostech. Opakují se nářky, že podají žádost každý rok řádně v termínu a dají si s tím práci, nemají na to aparát, žádnou chybu v ní nemají a bez žádného zdůvodnění se jim dostane odpověď, že finanční prostředky nejsou.  Potom vidí vyvolené obce, které dostávají ročně v řádech i nad deset milionů. Starostové těch vyvolených obcí se vytahují, že jsou oni těmi šikovnými. Ale tomu tak není, oni mají jenom správnou stranickou knížku. Jsou obce, kde se staví semafory skoro na polní cesty a potom jsou obce, kde není základní infraktura. Rozvoj kraje má být rovnoměrný. Kraj se vymlouvá, že dotace nemůžou být 100% spravedlivé. Já vím, že jediná úplná spravedlnost je spravedlnost Boží. My bychom se však měli pokusit o nějaký stav, který nebude diskriminovat starosty, kteří nemají přístup ke správným lidem. Není v tom spravedlivý systém," řekl Vít Rakušan, starosta Kolína.

 Tématu se budeme věnovat i nadále a přineseme i postoj k situaci pana hejtmana. 

V příloze článku naleznete vyjádření Sdružení místních samospráv Středočeského kraje

Stáhněte siVelikost
PDF icon sdruzeni_mistnich_samosprav_-_dopis_kraji_0.pdf180.48 KB
Klíčová slova: