Znáte mölkky?

Mölkky jsou především venkovní hrou. S trochou opatrnosti je ale můžete hrát i doma na chodbě
 

Saunování, nordic walking a také mölkky jsou jedněmi z vynálezů, které Finové přinesli světu. Na rozdíl od prvních dvou mölkky na svojí širokou oblibu teprve čekají...

Mölkky - hra skutečně pro každého

 

„Velká výhoda této hry je v její jednoduchosti. Hřiště není náročné na kvalitu povrchu a velikost. Tato hra není jen pro pohybově talentované jedince. Navíc posiluje nácvik přesnosti odhodu, zlepšení stability, rovnováhy a posílení svalů horních končetin,“ shrnuje Jana Valová své zkušenosti, získané z práce s tělesně postiženými klienty v Rehabilitačním ústavu Hrabyně.

 

Hru möllky zvládne každý

 

„Zálibu v mölkkách naleznou všichni. Od dětí až po seniory,“ pokračuje Jana Valová. Proto, pojďte se blíže seznámit s pravidly.

 

Srazili jste tři möllky? Máte tři body. Srazili jste jednu mölkku, a to s číslem 7? Máte 7 bodů
Zobrazit fotogalerii (3)

 

Pravidla nejsou složitá

 

Principem hry je trefovat se házecím kolíkem do 12 postavených kuželek (möllek), z nichž každá má určitou bodovou hodnotu. Pokud je kuželka zasažena, zpravidla kousek odletí. Na daném místě se musí opět postavit a hráč, který ji trefil, získá daný počet bodů.

 

Když hráč srazí na jeden hod více kuželek najednou, získává tolik bodů, kolik shodil kuželek. Nikoliv jejich sečtenou hodnotu. Zvítězí ten z hráčů, který jako první získá padesát bodů. Pokud ale byť o jediný bod stanovený počet přehodí, sráží se mu množství nabytých bodů na dvacet pět.

 

Jestliže si sadu dvanácti kuželek a házecího kolíku nebudete chtít sami zhotovit, v obchodě ji seženete za cenu okolo tisícovky.

 

A co dál? Pravidla už znáte, prostor si vždycky hravě naleznete.... Nezbývá, než začít hrát!

 

Klíčová slova: