Starostové demonstrovali, hejtman to považuje za předvolební boj

Starosta Kamýku nad Vltavou Petr Halada v kostýmu medvěda
Zobrazit fotogalerii (11)
 

Před budovou středočeského krajského úřadu dnes demonstrovala padesátka starostů, kteří nesouhlasí se způsobem přidělování krajských dotací. 

Nejsou peníze na základní infrastrukturu

"My jsme žádali o několik dotací, vždy byly perfektně zpracované a bez úspěchu. Vždy se přitom jednalo o zásadní investice, například vodovod v centrální části obce, kanalizaci nebo odstranění vlhkosti ve škole. Naproti tomu kraj podporuje věci zcela zbytné. Ať si uvědomí, že existují základní potřeby občanů a je velmi nešťastné, že některé obce uspějí v osmi projektech z devíti a jiné obce nedostanou nic," říká starostka Senohrab Jana Svašková (TOP 09).

Starostové netuší, proč nedostávají dotace

"Je to velmi neprůhledné a výsledek je velmi nejasný. Chceme, aby byl transparentní způsob vyhodnocení. My jsme vždy pouze dostali vyrozumění, že žadatelů bylo mnoho," řekl starosta Nové Vsi Martin Exner (Otevřená Nová Ves).

Neúspěch odrazuje

"Žádali jsme každý rok do mnoha dotačních titulů a pokaždé jsme dostali nanejvýš desetitisícové částky na méně potřebné projekty. Desetimiliony jako kolegové z Cerhenic ani náhodou. Nyní spousta lidí věnuje čas žádostem, na které nic nedostanou. Navíc jsou obrovské náklady na administrativu projektů. Letos jsme investovali tři miliony do rekonstrukce obecního úřadu a žádali jsme kraj o tři sta tisíc, ale ani ty jsme nedostali. Nevím, jestli má smysl se toho dál účastnit," popisuje svou zkušenost starosta Psár Milan Vácha (bezpartijní za STAN). Narážka na Cerhenice míří k faktu, že tato obec dostává mnoho dotací a přitom je její starosta náměstkem hejtmana.

Hejtman: Protestujících je menšina

Hejtman Miloš Petera na tiskové konferenci, která následovala po protestu starostů, uvedl, že petici podepsalo jen padesát z celkového počtu 1150 středočeských obcí. Kraj si nechal udělat bilanci čerpání finančních prostředků. "Z Regionálního operačního programu Střední Čechy 2008 - 2015 nejvíce čerpalo město Zruč nad Sázavou 244 milionů, město Poděbrady 240 milionů, město Mělník 207 milionů, obec Dolní Břežany 187 milionů, město Příbram 181 milionů, město Kutná Hora 180 milionů, Beroun 175 milionů, Vlašim 160 milionů, Slaný 160 milionů a Brandýs nad Labem 139 milionů. Z Fondu regionálního rozvoje obcí a měst jde 75 % prostředků do obcí, kde je nezávislý starosta, 10-11 % je z ČSSD, kolem 8-9 % je z KSČM a stejně z ODS," brání se hejtman Miloš Petera statistikami. Uznává přitom, že převis žádostí je obrovský, dostává se jen na 10 % žadatelů. Podmínky se mu jeví jako dostatečně transparentní. 

 

Klíčová slova: