Demonstrující starostové před krajským úřadem chtějí změnu

Toto není medvěd, ale Petr Halada, starosta Kamýku nad Vltavou a krajský předseda Sdružení místních samospráv.
Zobrazit fotogalerii (13)
 

Několik desítek starostů ze středočeských obcí v pondělí
23. listopadu po poledni demonstrovalo před krajským úřadem. Nelíbí se jim způsob a netransparentnost rozdělování dotací.

Medvídkový happening

Pondělní demonstrace se účastnilo zhruba 50 starostů a spousta medvídků. Starostové totiž byli vyzváni, aby brali happening před krajským úřadem s nadsázkou. "Zvolme prosím „humorně laděnou“ formu upozornění, proto si s sebou vezměte obecní vlajky a transparenty s vtipnými nápisy. Cílem akce je přesvědčit vedení kraje, aby rozhodování o přidělení dotací z rozpočtu Středočeského kraje bylo transparentní, aby byly uveřejňovány výsledky řízení s bodovým ohodnocením, aby dotace byly přidělovány na řešení důležitých problémů v rámci Středočeského kraje a v neposlední řadě, aby Středočeský kraj uspořádal pro žadatele pracovní seminář ke správnému vyplňování dotací," vyzýval v e-mailu starosty a starostky krajský předseda Sdružení místních samospráv Petr Halada.

 

 

Starostové si s sebou přinesli obecní vlajky, plyšové medvědy a kolemjdoucím rozdávali gumové medvídky. "Před lety se v Poslanecké sněmovně PČR dělil medvěd, na krajském úřadě se dělí menší částky – tedy medvídek," vysvětlil Petr Halada.

Kolem dvaceti starostů na místě podepsalo i petici. Všichni přítomní skandovali "Chce to změnu" a vyzvali hejtmana Peteru, aby s nimi přišel diskutovat. Ten je odmítl s tím, že zrovna má jednání a pozval je na tiskovou konferenci, která začala ve 13:30.

 

Klíčová slova: