Na sever od Benešova pijte raději převařenou vodu

Ilustrační foto
 

Kvůli připojování potrubí ve vodovodní síti obcí Mirošovice, Senohraby, Čtyřkoly, Čerčany, Mrač, Poříčí nad Sázavou a Benešov může do 10. 12. 2015 docházet ke zhoršení kvality vody.

Do 10. prosince 2015 bude propojován přivaděč pitné vody Javorník-Benešov na nové potrubí DN 500. "Původní železné potrubí o průměru 400 milimetrů je čtyřicet let staré a bude vyměněno za litinové o průměru 500 milimetrů," sdělil Čtidoma.cz Jan Alexandr z Vodohospodářské společnosti Benešov. Potrubí jako vodohospodářská infrastruktura je majetkem svazku města a obcí.

Vodohospodářská společnost Benešov, s. r. o. vznikla v roce 1993 privatizací, při které byla vodohospodářská infrastruktura převedena na obce. Od roku 2000  je součástí nadnárodní společnosti SUEZ.

Preventivně převářejte

"Vodohospodářská společnost Benešov přijala preventivní opatření ve formě vyšší četnosti rozborů pitné vody, odkalování a chlorování sítě. Zároveň je v kontaktu s příslušnými obecními úřady, které obyvatele v případě potřeby vhodným způsobem dále informují. Z preventivních důvodů přesto doporučujeme ve výše uvedeném období vodu k přímé konzumaci nejprve převařit. Dětem a těhotným ženám doporučujeme dočasně používat vodu balenou," uvádí se v prohlášení společnosti.

Víte, že spotřeba pitné vody na jednoho obyvatele západní Evropy je přibližně 129 litrů? V suchých zemích Afriky si obyvatelé vystačí asi s 20 litry na den, zatímco v USA spotřebuje jeden obyvatel 295 litrů pitné vody denně.
Klíčová slova: