Profesor Daneš: Žena by se měla naučit znát svoje prsy

Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc., přednosta radiodiagnostické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze a vedoucí Mamodiagnostického centra v Berouně
 

O prevenci rakoviny prsu a důležitosti samovyšetření nám pověděl Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. z Mamodiagnostického centra ve Všeobecné fakultní nemomocnici v Praze  a v Berouně.

Pana profesora jsme zastihli na veřejné akci Rok prevence v informačním stanu na Karlově náměstí v Praze.

Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. je předním odborníkem diagnostiky onemocnění prsu, předsedou Komise odborníků pro mamární diagnostiku ČLS JEP, místopředsedou Asociace mamodiagnostiků ČR a odborným garantem mamografického preventivního programu Ministerstva zdravotnictví ČR.

Co je možné se dozvědět na dnešní akci?

Akce je zaměřena na prevenci rakoviny prsu a pořádá ji Všeobecná fakultní nemocnice. Ženy, které mají zájem se mohou dozvědět o možnostech současné diagnostiky a současně se naučit samovyšetření prsu. Aliance žen s rakovinou prsu a mladé ženy z projektu Bellis dávají informace a kontakty a učí ženy samovyšetření. 

Kde je možné se objednat na preventivní vyšetření?

V České republice existuje síť screeningových center. Všechna centra jsou akreditována ministerstvem zdravotnictví a jsou pravidelně kontrolována a musí splňovat velmi přísné podmínky kvality vyšetření. Všechna pracoviště spolupracují se zdavotními pojišťovnami. 

Jaká je úroveň prevence v České republice?

Funguje velmi kvalitní celostátní preventivní program a díky tomu klesá velmi podstatně úmrtnost na rakovinu prsu. Počet nových výskytů však naopak roste, což je tím, že stále více žen chodí na prevenci. 

K čemu je dobré samovyšetření?

Metody mamografie a ultrazvuku nejsou vždy stoprocentní a proto je velmi důležité naučit ženy i správné samovyšetření prsu. Část nádorů se projeví jenom hmatovým vyšetřením. Samovyšetření tak může být velmi spolehlivé. Žena by se měla naučit znát svoje prsy a pokud se tam objeví něco nového, tak je důležité aby navštívila svého lékaře.

Je preventivní vyšetření nějak omezeno?

Zdravotní pojišťovny hradí preventivní vyšetření od 45. roku věku ve dvouročních intervalech. Pokud žena chce chodit častěji, tak si většinou vyšetření zaplatí, ale částky nebývají horentní. Některé pojištovny hradí v rámci svých balíčků i častější vyšetření, která zpětně ženám proplatí. Bankovní oborová pojišťovna umožňuje vyšetření již od 40. roku věku.

Na koho se má žena obrátit v případě podezření na onemocnění?

Za prevenci jsou zodpovědní praktičtí lékaři a nebo gynekologové. Ti posílají pacientky na preventivní vyšetření. Pokud přijde přímo, tak si musí vyšetření zaplatit. Řada žen přímý přístup volí, protože nechtějí čekat. I v takovém případě její praktický lékař dostane zprávu o preventivním vyšetření. Povinností akreditovaných screeningových center je v případě problému se o pacientku postarat. Musí existovat návaznost péče.  

 

Edukační pomůcky pro samovyšetření prsu

 

Centra mamografického screeningu ve Středočeském kraji:

  • Oblastní nemocnice Mladá Boleslav, a.s.
  • Oblastní nemocnice Kolín, a.s.
  • Diagnostické centrum pro onemocnění prsu, Benešov
  • Mamodiagnostické centrum, Beroun
  • P-P Klinika Kladno

Další informace, kontakty i objednací dobu najdete na stránkách www.mamo.cz

Klíčová slova: